Súčasná situácia je podľa Korčoka budíčkom pre Európu, konanie Ruska bude mať ďalekosiahle následky aj pre Slovákov

Slovensko Správy

1.4.2022 (Webnoviny.sk) – Súčasná situácia je „budíčkom“ pre celú Európu a konanie Ruskej federácie na Ukrajine bude mať ďalekosiahle následky aj pre Slovensko vo všetkých oblastiach vrátane energetickej.

Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) spolu s námestníčkou ministra zahraničných veci USA pre európske a euroázijské záležitosti Karen Donfried, s ktorou sa stretol 31. marca pri príležitosti ministerského zasadnutia B9 v Bratislave.

Odstránenie závislosti na ruských energonosičoch

Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR priblížil, že partneri rokovali nielen o posilňovaní obrany krajín východného krídla Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) ale aj o otázkach diverzifikácie energetických zdrojov a zabezpečenia energetickej bezpečnosti Slovenska a EÚ.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rokovanie navyše potvrdilo strategickú úroveň vzájomných vzťahov Slovenska a USA, ktorých významným míľnikom bol aj nedávny podpis bilaterálnej dohody o obrannej spolupráci (DCA) vstupujúcej do platnosti 1. apríla.

„Po ruskej agresii proti Ukrajine už situácia v oblasti európskej energetickej bezpečnosti nikdy nebude taká ako predtým. Neodkladným opatrením nasledujúceho obdobia, pre Európu aj pre Slovensko, bude odstránenie závislosti na ruských energonosičoch,“ zhodnotil Korčok.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rokovanie aj o humanitárnej situácii

Témou rokovania bola aj humanitárna situácia a utečenecká kríza spôsobená vojenskou agresiou Ruska v Ukrajine. Šéf slovenskej diplomacie na stretnutí informoval o bezprecedentnej humanitárnej pomoci celého Slovenska Ukrajine a tiež ocenil ponúkanú pomoc americkej administratívy všetkým krajinám regiónu postihnutým humanitárnou katastrofou.

„Je povinnosťou Slovenska pomôcť utečencom z Ukrajiny, nie preto, že sa to od nás ako od suseda očakáva, ale preto, že to tak úprimne cítime a chceme. Rozsah tejto krízy vysoko presahuje akékoľvek domáce humanitárne kapacity a preto úprimne vítame aj pomoc našich partnerov a spojencov, vrátane pomoci USA,“ konštatoval minister.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Súčasná situácia je podľa Korčoka budíčkom pre Európu, konanie Ruska bude mať ďalekosiahle následky aj pre Slovákov © SITA Všetky práva vyhradené.