Štvoricu z kauzy „Agentúra“ budú stíhať na slobode, ani u jedného vraj neboli zistené dôvody väzby

Slovensko Správy

31.1.2022 (Webnoviny.sk) – Štvorica obvinená v kauze známej ako Agentúra bude stíhaná na slobode. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd SR, keď na verejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.

Neboli zistené dôvody väzby

Ten v piatok 21. januára nevzal do väzby bývalého šéfa Inšpektorátu práce v Nitre Róberta B., bývalých príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy Martina Z. a Karola C. ako ani bývalého policajta Mária Š.

Sudkyňa totiž ani u jedného zo štyroch obvinených nezistila dôvody kolúznej väzby, teda väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov.

Prokurátor podal sťažnosť

U obvineného Karola C. súd zároveň nezistil ani dôvod útekovej väzby a u obvineného Mária Š. nebol zistený ani dôvod preventívnej väzby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Argumentoval napríklad tým, že obvinení poznajú prácu orgánov činných v trestnom konaní a majú v tejto oblasti vybudované kontakty.

NAKA obvinila až dvanásť ľudí

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v utorok 18. januára počas akcie Agentúra 12 osôb z 11 skutkov. Obvinené sú pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčnú trestnú činnosť a pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Medzi obvinenými sú napríklad aj bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard S. alebo František D. ml., neprávoplatne odsúdený za objednávky vrážd na 25 rokov väzenia. Po obvinenom bývalom policajtovi Marekovi M. vyhlásili pátranie.

Viac k témam: Akcia „Agentúra“, Kolúzna väzba, Preventívna väzba, úteková väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Štvoricu z kauzy „Agentúra“ budú stíhať na slobode, ani u jedného vraj neboli zistené dôvody väzby © SITA Všetky práva vyhradené.