Strýko sýrskeho prezidenta je odsúdený zo sprenevery štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria

Správy Svet

17.6.2020 (Webnoviny.sk) – Strýka sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada odsúdili v stredu vo Francúzsku na štyri roky väzenia za pranie špinavých peňazí. Súd v Paríži uznal Rifáta al-Asada vinným zo sprenevery sýrskych štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria vo Francúzsku v hodnote 90 miliónov eur. Osemdesiatdvaročný al-Asad obvinenia odmieta a jeho právnici už avizovali, že sa odvolajú. Jeho majetky v Paríži a Londýne budú zabavené, rozhodol tiež súd.

Bývalý sýrsky viceprezident a brat dlhoročného lídra Háfiza al-Asada žije v exile v Európe od neúspešného pokusu o puč v 80. rokoch. Mimovládne organizácie poukázali v roku 2014 na jeho veľké majetkové nezrovnalosti a francúzske orgány ich začali vyšetrovať. Proces sa začal vlani 9. decembra. Al-Asad vinu popiera a tvrdí, že dostával dary od saudskoarabskej kráľovskej rodiny.

Jeho francúzske majetky zahŕňajú napríklad dve parížske rezidencie, žrebčín, zámok či 7 300 metrov štvorcových kancelárskych priestorov v Lyone. Niekoľko luxusných nehnuteľností mu už úrady skonfiškovali.

Viac k témam: mimovládne organizácie, pranie špinavých peňazí, sprenevera
Zdroj: Webnoviny.sk – Strýko sýrskeho prezidenta je odsúdený zo sprenevery štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria © SITA Všetky práva vyhradené.