Stretnutie Čaputovej a korunného princa skritizoval Inštitút ľudských práv, neotvorila sa téma moderného otroctva v krajine

Slovensko Správy

29.1.2022 (Webnoviny.sk) – Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) kritizuje stretnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej s korunným princom Spojených arabských emirátov Mohamedom bin Zájdom Ál Nahjánom v Dubaji.

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher označil za mimoriadne znepokojujúce, že prezidentka nenastolila otázku ľudských práv počas stretnutia. Čaputová navštívila tento týždeň Dubaj pri príležitosti svetovej výstavy EXPO, kde má aj Slovensko svoj pavilón.

Moderné otroctvo

„Je mimoriadne znepokojujúce, že prezidentka rokovala s korunným princom Abú Dhabí a úradujúcim prezidentom Emirátov bez toho, aby nastolila otázku ľudských práv. Pracuje tam pritom viac ako 250-tisíc zahraničných robotníkov v podmienkach, ktoré všetky relevantné organizácie nazývajú moderným otroctvom. Časté sú fyzické tresty, odbory sú zakázané a aktivisti, ktorí sa ich v minulosti pokúšali založiť, zmizli alebo náhle zomreli za nevyjasnených okolností,“ priblížil riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Zároveň poukázal na to, že prezidentka sa vyjadruje a snaží sa angažovať za dodržiavanie ľudských práv v Rusku, Číne alebo na Kube. Podľa neho však selekciou, kde porušovanie vidí a kde nie, znižuje nielen váhu vlastných slov, ale nepriamo napomáha aj režimom, ktoré sama oprávnene kritizuje. Ako ďalej vysvetlil, ruskej alebo čínskej vláde stačí potom poukázať na takýto dvojitý meter a celú problematiku ľudských práv tak zamiesť pod koberec.

Únosy dospelých dcér šejka

Weisenbacher poznamenal, že svetové médiá nedávno informovali o rozvode panovníka Dubaja Mohammeda Bin Rashid Al-Maktouma s princeznou Hayou, ktorý sa konal v Británii.

„Počas súdneho konania princezná predložila viacero dôkazov o zneužívaní, súd jej nakoniec vyhovel a priznal vysoké odškodné. Na verejnosť sa tak dostali aj detaily o únosoch dospelých dcér šejka a o zaobchádzaní so ženami v panovníckej rodine, ako aj mimo nej,“ objasnil.

Viac k témam: Expo Dubaj 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Stretnutie Čaputovej a korunného princa skritizoval Inštitút ľudských práv, neotvorila sa téma moderného otroctva v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.