Sťažnosti na zamestnávateľov sa kopia. Hygienici ich varujú, aby dbali na vážnosť situácie

Slovensko Správy

7.1.2021 (Webnoviny.sk) – Hygienici evidujú nárast anonymných podnetov na zamestnávateľov, ktorí aj napriek mimoriadne vážnej epidemiologickej situácii nútia zamestnancov a zmluvných SZČO osobne sa stretávať s klientmi. Ide najmä o oblasť finančného poradenstva.

Zamestnanci sú nútení do osobných stretnutí

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti upozorňuje, že osobné stretnutia s klientmi sú v súčasnej vážnej situácii zbytočným rizikom. Všetky tieto podania úrad odstúpil krajským regionálnym úradom verejného zdravotníctva a na inšpektoráty práce.

Viac o téme: Koronavírus

„V podnetoch sa uvádza, že zo strany zamestnávateľov nebolo zabezpečené online poradenstvo, zamestnanci a zmluvní partneri sú nútení pod hrozbou skončenia pracovného pomeru alebo zmluvného vzťahu vykonávať prácu osobne a dokonca stretávať sa s klientmi, aj keď to nie je nevyhnutné. Práca z domu bola zakázaná, aj keď povaha práce ‚home office‘ umožňuje,“ konštatoval ÚVZ SR.

Podnikatelia by nemali ohrozovať zamestnancov

Úrad dôrazne upozorňuje všetkých zamestnávateľov a podnikateľov, najmä v oblasti finančného a iného poradenstva, aby rešpektovali aktuálnu veľmi vážnu epidemiologickú situáciu. „Je nevyhnutné, aby svojím manažérskym prístupom zbytočne neohrozovali zdravie zamestnancov, ako aj verejnosti,“ dodali hygenici.

ÚVZ SR podotkol, že stále platí uznesenie vlády SR, ktoré zamestnávateľom odporúča umožniť svojim zamestnancom vykonávať prácu formou home office v maximálnej možnej miere.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, home office, Koronavírus, sťažnosť, zamestnanci, zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Sťažnosti na zamestnávateľov sa kopia. Hygienici ich varujú, aby dbali na vážnosť situácie © SITA Všetky práva vyhradené.