Spory o obraz nahého Zapatu sa pokúša riešiť aj vláda

Správy Svet

11.12.2019 (Webnoviny.sk) – Mexický minister kultúry bude robiť prostredníka v spore o kontroverznú maľbu Emiliana Zapatu. Revolučný hrdina je na obraze zachytený nahý na koni v lodičkách a s ružovým klobúkom. Angažovanosť vlády v spore oznámil v stredu prezident Andrés Manuel López Obrador. Obraz mu podľa jeho slov nie je nepríjemný, ako však dodal, nevidel ho.

Dielo Fabiána Cháireza z roku 2014 je súčasťou výstavy o Zapatovi v prestížnom Paláci krásnych umení. Umelec sa pre miestne médiá vyjadril, že maľbu neoznačuje za portért Zapatu. Podľa Zapatových potomkov však znevažuje jeho pamiatku.

V utorok dokonca zhruba 100 farmárov pred galériou protestovalo a dostalo sa do potýčiek s protidemonštrantmi obhajujúcimi sexuálnu diverzitu. Na stredu večer je naplánovaná demonštrácia za obranu diela.

López Obrador uviedol, že by Zapatovi potomkovia mali byť vypočutí, zároveň dodal, že umelcov nemožno cenzurovať. Zapata bol vodcom mexickej revolúcie, než ho v roku 1919 vo veku 39 rokov zavraždili.

Viac k témam: umenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Spory o obraz nahého Zapatu sa pokúša riešiť aj vláda © SITA Všetky práva vyhradené.