Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na bývalého šéfa SIS Pčolinského

Slovensko Správy

17.5.2022 (Webnoviny.sk) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského pre zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Informoval o tom ÚŠP vo svojom profile na sociálnej sieti.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zrušil v auguste 2021 uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo dňa 11. marca a 13. apríla 2021, ktorými vzniesol obvinenie voči Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania. Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná. Námestník vtedy taktiež zrušil obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi pre prečin podplácania.

Kauza sa týka podozrenia, že bývalý šéf SIS Pčolinský za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie Kollára. Vyšetrovateľ NAKA vo februári tohto roku opätovne vzniesol obvinenie podnikateľovi Kollárovi a bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Pčolinskému.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Obžaloba, Špeciálny prokurátor
Zdroj: Webnoviny.sk – Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na bývalého šéfa SIS Pčolinského © SITA Všetky práva vyhradené.