Španielska vláda čiastočne uzavrela Madrid, v meste platia prísne obmedzenia pohybu

Správy Svet

4.10.2020 (Webnoviny.sk) – Vyše tri milióny obyvateľov Madridu od víkendu podlieha novým obmedzeniam, ktoré zaviedla španielska vláda v snahe čeliť druhej vlne koronavírusovej pandémie. S účinnosťou od tohto víkendu platia prísne obmedzenia pohybu.

Zakázané zhromaždenia viac ako šiestich osôb

Obyvatelia môžu hranice mesta prekročiť iba vo vážnych prípadoch ako cesta do práce alebo návšteva lekára. Bary a reštaurácie musia byť po 22. hodine zatvorené, nie sú povolené zhromaždenia viac ako šiestich osôb. Opatrenia zaviedla centrálna vláda napriek odporu miestnej samosprávy. Reštrikcie platia aj v ďalších deviatich mestách v okolí Madridu,

Viac o téme: Koronavírus

V Madride, najmohutnejšom ohnisku koronavírusu v Európe, momentálne evidujú mieru infikovanosti na úrovni 780 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Pre porovnanie, zvyšku Španielska patrí hodnota 300 nakazených na 100-tisíc osôb, čo je beztak najvyššie číslo v celej Európskej únii.

Najvyššia infikovanosť v EÚ

Od chvíle, ako sa 21. júna skončil celonárodný núdzový stav, zodpovednosť za verejné zdravotníctvo a zvládanie pandémie má v rukách 17 španielskych autonómnych oblastí.

Španielsko v súčasnosti bojuje proti druhej vlne pandémie koronavírusu, ktorý dosiaľ v krajine usmrtil viac ako 31-tisíc ľudí a nakazil zhruba 760-tisíc osôb, čo predstavuje najvyššiu mieru infikovanosti v Európskej únii.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Španielsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Španielska vláda čiastočne uzavrela Madrid, v meste platia prísne obmedzenia pohybu © SITA Všetky práva vyhradené.