Sovietsky pamätník musí zmiznúť, v pohraničnom meste Estónska by podľa premiérky podnecoval k napätiu (foto)

Správy Svet

16.8.2022 (Webnoviny.sk) – Estónska vláda v utorok oznámila, že sa rozhodla odstrániť sovietsky pamätník v pohraničnom meste Narva, ktoré leží v rusky hovoriacej časti tejto pobaltskej krajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako uviedla premiérka Kaja Kallasová, pamätník demontujú, keďže predstavuje riziko pre verejný poriadok.

Sovietska hviezda už nebude na očiach

„Nikto nechce vidieť, ako náš militantný a nepriateľský sused podnecuje napätie v našom dome,“ povedala Kallasová a dodala, že pre tento krok sa rozhodli po ruskej invázii na Ukrajinu. „Nedáme Rusku príležitosť využiť minulosť na narušenie mieru v Estónsku,“ podotkla.

Narva je tretie najväčšie mesto Estónska s početnou rusky hovoriacou populáciou. Replika tanku T-34 s červenou sovietskou hviezdou na vrchole pamätníka pripomína sovietskych vojakov, ktorí zomreli pri oslobodení Estónska od Nemecka počas druhej svetovej vojny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Demontáž prebehne dôstojne

Ako povedal minister vnútra Lauri Läänemets, celá demontáž „bude vykonaná dôstojne, napríklad kvety a sviečky umiestnené pri pamätníku budú odvezené na cintorín a nie vyhodené do koša“.

Minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu vo vládnom vyhlásení uviedol, že Rusko „chce použiť pamätníky pripomínajúce zločinecký okupačný režim na podnecovanie napätia v estónskej spoločnosti“.

August 6, the demolition has started in Narva at the power plant.
As Kallas previously annouced earlier, 🇪🇪 will remove the Soviet monuments.
The monument was erected to the builders of the local power plants.
Good Job destroying your own History 👍 pic.twitter.com/ti19jjU1eN

— Maya (@MayaSashenka) August 7, 2022

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sovietsky pamätník, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Sovietsky pamätník musí zmiznúť, v pohraničnom meste Estónska by podľa premiérky podnecoval k napätiu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.