SMK, Maďarské fórum a Spolupatričnosť budú spolurpacovať, lídrom kandidátky je Bárdos

Slovensko Správy

28.11.2019 (Webnoviny.sk) – Strana maďarskej komunity (SMK), Maďarské fórum (MF) a Spolupatričnosť vo štvrtok podpísali memorandum o spolupráci. Ako uviedli na tlačovej konferencii, sú pripravení dosiahnuť spoločný cieľ, a to dostať hlas maďarskej menšiny do parlamentu. Zároveň potvrdili, že jednotkou kandidačnej listiny bude podpredseda SMK Gyula Bárdos.

Vylúčili tri strany

„Neboli to jednoduché rokovania, môžeme zvestovať dobrú správu, že spojenectvo troch strán sa javí silné a dúfame, že spolupráca prinesie ovocie vo forme mandátov,“ uviedol predseda SMK József Menyhárt.

Predseda MF Zsolt Simon doplnil, že rokovania smerujúce ku vzniku spoločnej maďarskej kandidátky boli dlhé a náročné. Ich výsledkom je aj garancia, že z možnej povolebnej spolupráce vylúčili Smer-SD, Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) a stranu Vlasť.

„Dosiahli sme svoj prvý cieľ a priniesli sme nových ľudí a nové myšlienky. Dobré a úspešné vlády vznikali so spoluprácou maďarských strán. Sme odhodlaní pomôcť Slovensku v boji za slušnú krajinu,“ poznamenal predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes.

Most-Híd nevylúčil Smer-SD

„Podľa dohody budú všetky tri strany kandidovať na kandidátke Spolupatričnosti, keďže naše hnutie vzniklo za účelom vytvorenia volebnej strany,“ uviedol minulý týždeň pre agentúru SITA predseda hnutia Mózes.

Strany, ktoré sa hlásia k maďarskej menšine, rokovali už na jeseň o možnosti spojiť sa pred voľbami aj s Mostom-Híd. Rokovania však stroskotali na tom, že Most-Híd nedokázal vylúčiť povolebnú spoluprácu so Smerom-SD.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky by sa do parlamentu nedostali samostatne ani Most-Híd, ani SMK. Ďalšie maďarské strany majú rovnako nízke preferencie alebo sa v prieskumoch neobjavujú.

Viac k témam: Magyar Fórum – Maďarské fórum, Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, SMK Strana maďarskej komunity
Zdroj: Webnoviny.sk – SMK, Maďarské fórum a Spolupatričnosť budú spolurpacovať, lídrom kandidátky je Bárdos © SITA Všetky práva vyhradené.