Smer-SD vraj prekročil výdavky v predvolebnej kampani, Transparency podáva podnet na ministerstvo

Slovensko Správy

3.4.2020 (Webnoviny.sk) – Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) podáva ministerstvu vnútra podnet na stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) za prekročenie limitu na výdavky vo volebnej kampani pred parlamentnými voľbami z 29. februára. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Smer-SD mal podľa mimovládky na kampaň vynaložiť o 100-tisíc eur viac ako povoľuje zákon. Strane tak hrozí pokuta 200-tisíc eur.

Transparentný účet prezradil viac

„V práve zverejnenej záverečnej správe strana Smer uvádza, že celkovo minula na parlamentnú kampaň 2 998 234 eura, teda ani nie 1 800 eur pod zákonným limitom troch miliónov eur, ktoré strany podľa zákona mohli celkovo v kampani minúť. Podľa jej vlastného transparentného účtu však strana v skutočnosti vynaložila až o stotisíc eur viac, ako dovoľuje zákon. Smer nám od stredy k tomu neposkytol žiadne stanovisko,“ priblížila TIS.

Mimovládka ďalej objasňuje, že záverečné správy sú rozdelené na oficiálnu časť kampane, ktorá začala 5. novembra 2019 a na ‚predkampaň‘, kde sa rátajú výdavky od 9. mája do 4. novembra 2019.

„Transparentné účty museli mať strany len pre tú oficiálnu časť. A práve tam je možná kontrola výdavkov, ktoré sa na účte vykonali s tým, čo si teraz strany vykazujú. V správe uvádza výdavky v oficiálnej kampani vo výške 2,27 milióna eur. Na transparentnom účte však eviduje výdavky až za 2,37 milióna eur,“ zdôraznila TIS.

Najmenej transparentná strana

Podľa mimovládky je Smer z hľadiska kampaňových výdavkov najmenej transparentným parlamentným subjektom. „Až polovicu z úhrad na transparentnom účte ukryla v prostredí spriaznenej agentúry JM Communication, ktorú vlastní jej hovorca Ján Mažgút. Vďaka tomu napríklad nie je možné skontrolovať veľkosť jej bilbordovej kampane, ktorá popri výdavkoch na online reklamu tvorila zrejme najväčšiu položku kampane,“ konštatovala TIS.

Doplnila, že Smer zároveň takmer polovicu celkových výdavkov v záverečnej správe v hodnote 1,33 milióna eur vykázal ako ostatné výdavky. „Nie je tak vôbec jasné, na čo boli tieto peniaze použité. V priebehu kampane a aj teraz strana odmieta o jej podrobnostiach informovať,“ uzavrela mimovládna organizácia.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj stranu Smer-SD.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, TIS Transparency International Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Smer-SD vraj prekročil výdavky v predvolebnej kampani, Transparency podáva podnet na ministerstvo © SITA Všetky práva vyhradené.