Smer-SD podáva trestné oznámenie na členov vlády za zaslanie migov Ukrajine, podľa Fica hrubo porušili Ústavu SR

Slovensko Správy

27.3.2023 (SITA.sk) – Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) v pondelok plánuje podať trestné oznámenie na členov vlády v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

Trestné oznámenie sa má týkať podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže.

Uviedol to šéf Smeru-SD Robert Fico v nedeľnej diskusnej relácii Na telo na Markíze.

Ani sto amerických helikoptér nič nezmení

Fico je presvedčený, že poverená vláda Eduarda Hegera nemala kompetencie na to, aby mohla schváliť darovanie stíhačiek a konala protiústavne.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Na Facebooku v nedeľu večer napísal, že ani sto amerických helikoptér nič nezmení na tom, že naše stíhačky boli na Ukrajinu darované hrubým porušením Ústavy SR.

Pre nás táto téma ani náhodou neskončila a budeme trvať na jej kvalifikovanom prešetrení, keďže na Slovensku nie je jeden jediný súdny právnik, ktorý by tvrdil, že to odvolaná Hegerova vláda mohla spraviť,“ uviedol.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/03/a-o-dostane-slovensko-od-usa-za-mig-y-29-pre-ukrajinu.mp4

Šeligova predpoveď procesu

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) na sociálnej sieti napísal, že aj bez vešteckej gule si trúfa povedať, že o pár hodín po podaní trestného oznámenia generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlási, že sa tým budú zaoberať a vyšetrovať, o pár dní alebo týždňov začne trestné stíhanie, ktoré nebude viesť nikam a krátko po voľbách bude bude zastavené.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Fakt, že Žilinka s Ficom takto pravdepodobne ovplyvnia voľby, mnohým nevadí. On sa bude zaklínať ‚zákonnosťou‘, Fico mierom a mnohí politici budú radšej ticho, lebo nie je populárne sa ozvať. Aj keď som častokrát sám, ktorý poukazuje na prešľapy Žilinku a Fica, nebudem ani teraz mlčať,“ uviedol Šeliga.

Zároveň dodal, že kým sa bude u nás diať táto fraška, slovenské migy zachránia na Ukrajine stovky životov a zostrelia desiatky ruských útočných rakiet.

Odovzdanie migov Ukrajine schválila vláda 17. marca. Ukrajina získala od Slovenska desať modernizovaných stíhačiek MiG-29, tri nemodernizované a dlhodobo odstavené migy a dve batérie protileteckého systému KUB. Poverený minister obrany Jaroslav Naď informoval, že za staré migy máme od USA ponuku za približne 660 miliónov vo forme nových vrtuľníkov s príslušenstvom a množstvom sofistikovaných rakiet. K tomu máme dostať v hotovosti približne 200 miliónov z Európskeho mierového nástroja za migy a 50 miliónov za systém KUB. Celková výška kompenzácie tak podľa jeho slov prekročí 900 miliónov eur.

Viac k témam: Európsky mierový nástroj, Generálny prokurátor, Minister obrany SR, Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky, Stíhačky MiG-29, Trestné oznámenie, Ústava SR, Zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: SITA.sk – Smer-SD podáva trestné oznámenie na členov vlády za zaslanie migov Ukrajine, podľa Fica hrubo porušili Ústavu SR © SITA Všetky práva vyhradené.