Sme rodina „nepopraví“ vlastného ministra, Kollár bráni paragraf 363 odchodom z vlády

Slovensko Správy

5.9.2021 (Webnoviny.sk) – Hnutie Sme rodina je za otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú žiada opozícia, ale nepodporí odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo Michala Kovačiča to povedal predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár.

Podľa neho „nepopravia“ vlastného ministra a Robert Fico (Smer-SD) sa môže vyrozprávať na riadnej septembrovej schôdzi parlamentu.

Bábkoherečka sa vyjadruje k odbornej veci

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová cez týždeň kritizovala rozhodnutie generálnej prokuratúry o zrušení obvinenia exriaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. Koalícia teraz diskutuje o zmene tohto ustanovenia. Kollár povedal, že sa k odbornej veci vyjadrovala „bábkoherečka“.

V reakcii na Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý zase hovoril, že nemá dušu namieste v súvislosti s postupom generálnej prokuratúry, Kollár poznamenal, že cieľom OĽaNO je protikorupčný boj a primárnym cieľom Sme rodina je sociálna oblasť.

Kollár zopakoval, že Sme rodina by odišla z vlády, keby koalícia odstránila paragraf 363, ktorý dáva generálnemu prokurátorovi oprávnenie zrušiť vznesené obvinenie. Kollár zdôraznil, že v programovom vyhlásení vlády sa nehovorí o zrušení spomínaného paragrafu, ale o jeho preskúmaní.

Generálna prokuratúra sa očierňuje

Líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini v relácii televízia Markíza uviedol, že sa generálna prokuratúra očierňuje. Podľa šéfa Hlasu-SD mal Žilinka pri jeho voľbe v parlamente širokú podporu a nemusí byť preto nikomu vďačný.

Pellegrini poukázal na to, že generálna prokuratúra mala právo zrušiť obvinenie exriaditeľovi SIS Pčolinskému. Výroky namierené proti prokuratúre označil za zásah do delenia moci v štáte a za „džihád“. Podľa šéfa Hlasu paragraf 363 nikomu nevadil. Vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie Žilinku povzbudí aj ďalších prokurátorov a policajtov.

Viac k témam: generálny prokurátor, vláda
Zdroj: Webnoviny.sk – Sme rodina „nepopraví“ vlastného ministra, Kollár bráni paragraf 363 odchodom z vlády © SITA Všetky práva vyhradené.