Slovinci sa jasne postavili za ochranu svojich vôd a v referende zmietli zo stola vládne návrhy

Správy Svet

12.7.2021 (Webnoviny.sk) – Slovinskí voliči v nedeľňajšom referende v drvivej väčšine odmietli zmeny v legislatíve upravujúcej ochranu vôd, čo sa považuje za úder pre pravicového lídra Janeza Janšu.

Až 86,5 % ľudí hlasovalo proti pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom, ktoré v marci schválila vláda premiéra Janšu a ktoré podľa ekológov ohrozujú životné prostredie a kvalitu vody.

Najvyššia účasť od roku 2007

Približne 13,5 % voličov sa vyslovilo za vládne pozmeňujúce návrhy. Účasť v referende bola najvyššia od roku 2007 – viac ako 45 %.

V centre sporu bolo ustanovenie upravujúce stavbu budov – vrátane hotelov, obchodov a reštaurácií – v blízkosti riek, jazier alebo mora.

V prospech súkromných záujmov

Vláda síce trvala na tom, že sprísnila pravidlá výstavby a poskytla viac finančných prostriedkov na ochranu pred povodňami, no oponenti tvrdili, že navrhovaná legislatíva uprednostňuje záujmy súkromných investorov, obmedzuje prístup verejnosti k vode a ohrozuje jej kvalitu.

„Ukázalo sa, že Slovinsko je domovom súcitných a tolerantných ľudí, ktorí si navzájom pomáhajú a bojujú za verejné blaho a za prírodu,“ uviedla aktivistka Nika Kovač, ktorá viedla kampaň proti navrhovaným zmenám v spomenutom právnom predpise.

Viac k témam: ochrana vôd, referendum, životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovinci sa jasne postavili za ochranu svojich vôd a v referende zmietli zo stola vládne návrhy © SITA Všetky práva vyhradené.