Slovensko treba podľa Hegera nanovo postaviť. Šeliga verí, že možná koalícia vydrží štyri roky

Slovensko Správy

8.3.2020 (Webnoviny.sk) – Pre víťaza parlamentných volieb hnutie OĽaNO je dôležité vytvorenie stabilnej vlády, kvalitné programové vyhlásenie a tiež koaličná zmluva. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to povedal člen predsedníctva hnutia Eduard Heger. Podľa neho je cieľom hnutia postaviť Slovensko nanovo.

„Tak, aby to bola krajina, v ktorej budeme všetci radi žiť, všetci občania SR,“ povedal Heger. Z tohto dôvodu je podľa neho potrebné vydiskutovať si s potenciálnymi koaličnými partnermi názorové zhody aj nezhody.

Ústavná väčšina je potrebná

„Poznáme, kde sú tie prieniky a kde nie sú, a tam, kde nie sú, si to musíme vydiskutovať,“ povedal na margo rokovaní o zostavení vládnej koalície. V záujme vytvorenia kvalitného programového vyhlásenia sa podľa Hegera netreba ponáhľať. „Pre nás je dôležitá kvalita,“ povedal.

Podľa Petra Pčolinského z hnutia Sme rodina sú pre ich hnutie dôležité veci ako rušenie doplatkov za lieky pre deti alebo dôchodcov, vyriešenie problému exekúcii, alebo zásadné zmeny v justícii. „To sú pre nás dôležité veci a naozaj je jedno, kto kde bude aký minister,“ povedal s tým, že existujú veci, na ktorých sa už potencionálni koaliční partneri dohodli, že ich určite idú urobiť.

Preto je podľa neho potrebné, aby koalícia disponovala ústavnou väčšinou. „Sú tam veci, pri ktorých ak nezmeníme ústavu, tak nezmeníme tento skorumpovaný systém, ktorý tu funguje 30 rokov,“ uviedol Pčolinský.

Pre stranu Za ľudí je podľa jej zástupcu Juraja Šeligu pri vytváraní koalície kľúčová napríklad zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora alebo posilnenie súdnej rady.

Verí, že koalícia vydrží a prinesie ďalšie zmeny

„Keby tá vládna koalícia mala vydržať dva týždne a za dva týždne toto presadí, tak to rámcovo pomôže Slovensku,“ vyhlásil s tým, že on sám verí, že koalícia vydrží štyri roky a prinesie aj ďalšie zmeny.

„Po tých 12 rokoch vlády Smeru, vražde Jána a Martiny (Ján Kuciak a Martina Kušnírová, pozn. SITA) a všetkej tej špine, čo vyplávala na povrch sú zmeny v polícii, prokuratúre a v súdnictve úplne kľúčové a na to je treba ústavnú väčšinu,“ doplnil Šeliga.

Branislav Gröhling zo strany SaS v diskusii zdôraznil, že z jeho strany je záujem angažovať sa v reforme školstva. „Keď vstupujete do života verejného tak chcete veci meniť. Tie veci môžete meniť v oblasti školstva iba z pozície ministerstva,“ povedal.

Zároveň zdôraznil, že medzi agendami potencionálnych koaličných partnerov v oblasti školstva a zmien v ňom je zhoda na 95%. „Možno sme mali nejaké rozdiely v tom, že ako sa dostanete k týmto zmenám. Ale to sú naozaj technikálie, ktoré sa dajú vyriešiť veľmi rýchlym spôsobom,“ dodal Gröhling.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí)
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko treba podľa Hegera nanovo postaviť. Šeliga verí, že možná koalícia vydrží štyri roky © SITA Všetky práva vyhradené.