Slovensko stojí podľa Hegera za Ukrajinou, podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť krajiny

Slovensko Správy

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania s prezidentom Spojených štátov amerických Joeom Bidenom. Informoval o tom Úrady vlády v tlačovej správe.

„Odkaz zo zasadnutia Európskej rady v Bruseli, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň, musí byť rovnako tvrdý, ako sú Spojené štáty v bezprecedentných ekonomických či bezpečnostných sankciách, ktoré by nasledovali v prípade, ak by sa Rusko rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu,“ povedal predseda vlády SR počas diskusie s americkým prezidentom, ktorého tiež informoval o intenzívnej spolupráci Slovenska s Ukrajinou.

Americký prezident Joe Biden hovoril 9. decembra s krajinami tzv. Bukureštskej deviatky o rokovaní s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. V otázke aktuálnej situácie na hraniciach medzi Litvou a Bieloruskom zdôraznil, že jeden národ nemá kompetenciu zasahovať do vnútorných záležitostí iného národa. „Bezpečnosť Európy je aj bezpečnosťou USA,“ vyhlásil Biden.

Bukureštská deviatka združuje štáty V4, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko. Po prvýkrát sa zoskupenie stretlo na úrovni hláv štátov v Bukurešti v roku 2015.

Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko stojí podľa Hegera za Ukrajinou, podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.