Slovensko si pripomína 76. výročie podpisu Charty OSN, podľa Korčoka je to nadčasový dokument

Slovensko Správy

26.6.2021 (Webnoviny.sk) – V sobotu si pripomíname 76. výročie podpisu zakladajúceho dokumentu Organizácie Spojených národov (OSN) – Charty OSN. Práve v tento deň v roku 1945 zástupcovia 50 krajín podpísali v San Franciscu zakladajúcu listinu OSN a stali sa tak slovami bývalého amerického prezidenta Harryho Trumana „architektmi lepšieho sveta“.

Delegáciu Československej republiky viedol vtedajší minister zahraničných vecí Jan Masaryk. Na príprave textu Charty OSN sa podieľal aj slovenský diplomat a člen ČSR delegácie Ján Papánek, ktorý sa neskôr stal aj prvým stálym predstaviteľom ČSR pri tejto organizácii. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Pôvodná úloha OSN sa v priebehu dekád menila tak, ako sa menil svet naokolo. Z organizácie, ktorá mala po dvoch tragických svetových vojnách zabezpečovať najmä mier a bezpečnosť sa postupne vyvinulo jedinečné medzinárodné fórum na riešenie celého spektra globálnych výziev a problémov. Napriek vývoju, ktorým organizácia počas svojej existencie prešla, ostávajú základné ciele a princípy spísané v Charte OSN rovnako aktuálne aj dnes.

„Dopady pandémie, zmeny klímy, vojen, či porušovania ľudských práv nedokáže riešiť žiadna krajina izolovane. Globálne výzvy nepoznajú hranice a vyžadujú si preto globálne riešenia. OSN má v tomto smere nezastupiteľnú úlohu s aktívnou účasťou Slovenska. Charta OSN, ktorá je základom tejto organizácie, je preto nadčasový dokument,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS).

Viac k témam: OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko si pripomína 76. výročie podpisu Charty OSN, podľa Korčoka je to nadčasový dokument © SITA Všetky práva vyhradené.