Slovensko pošle na Ukrajinu odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál

Slovensko Správy

16.2.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská republika sa svojmu východnému susedovi Ukrajine rozhodla pomôcť humanitárnym materiálom v hodnote 1,7-milióna eur. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal pred stredajším rokovaním vlády. Bod pojednávajúci o tejto pomoci pre Ukrajinu bol zaradený na stredajšie rokovanie vlády.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Deeskalácia napätia na Ukrajine

„Pôjde o odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál. Toto budem komunikovať aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému,“ doplnil premiér.

Zdôraznil, že Slovensko spolu s európskymi partnermi vyvíja všetko úsilie, aby došlo k deeskalácii a mierovej dohode medzi Ruskom a Ukrajinou. „Akýkoľvek konflikt by bol katastrofou pre všetky strany,“ dodal.

Posilňovanie dobrých vzťahov

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že SR je zodpovedným spojencom v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Európskej únie (EÚ) a chce mať úprimné a dobré vzťahy aj s Ukrajinou.

„S Kyjevom sme komunikovali dôkladne a reagovali sme na požiadavky, o čo mala ukrajinská strana záujem. Dva nové odmínovacie systémy Božena 5, ktorými disponujú Ozbrojené sily SR, odovzdáme ukrajinským ozbrojeným silám,“ vyhlásil. V najbližších dňoch by sa podľa neho mala táto pomoc odovzdať.

Zamínované časti územia

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) rozhodnutie vlády o poskytnutí pomoci uvítal. Priblížil, že rokovania o konkrétnej forme pomoci Ukrajine prebiehali počas jeho minulotýždňovej návšteve Donbasu a Kyjeva.

„Pomoc je vo forme obranného zariadenia. Chceme, aby civilisti neprichádzali o život kvôli zamínovaným častiam územia. V tom treba našim ukrajinským partnerom pomôcť,“ doplnil.

Viac k témam: Humanitárna pomoc, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko pošle na Ukrajinu odmínovacie systémy Božena a zdravotnícky materiál © SITA Všetky práva vyhradené.