Slovensko pomôže pri zaisťovaní bezpečnosti občanov a spolupracovníkov NATO v Afganistane, tvrdí Klus

Slovensko Správy

20.8.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko nebude stáť pri zaisťovaní bezpečnosti občanov členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO), jej pracovníkov a spolupracovníkov z radov Afgancov bokom.

Počas mimoriadneho rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie o situácii v Afganistane, ktoré sa konalo formou videokonferencie, to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS).

V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

NATO zastaví všetku pomoc

Spojenci počas rokovania potvrdili ochotu pomôcť v evakuácii a následnom presídlení tých občanov Afganistanu, ktorí sa ocitli v ohrození a chcú odísť z krajiny.

Zároveň rozhodli, že NATO zastaví všetku pomoc, podporu a spoluprácu s Afganistanom. Aliancia pozorne sleduje vývoj v Afganistane aj vo vzťahu k rizikám, ktoré pre spojencov, ale aj pre región vzplývajú z aktuálneho vývoja.

Novej vláde hrozí izolácia

NATO očakáva, že Taliban dodrží svoje záväzky a nedovolí, aby sa z Afganistanu stalo útočisko pre medzinárodný terorizmus.

Ministri zároveň zdôraznili, že novej vláde v Afganistane hrozí medzinárodná izolácia v prípade, že neukončí násilie alebo nebude dodržiavať ľudské práva vrátane práv žien, detí a menšín.

Viac k témam: Taliban
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko pomôže pri zaisťovaní bezpečnosti občanov a spolupracovníkov NATO v Afganistane, tvrdí Klus © SITA Všetky práva vyhradené.