Slovensko počas pandémie repatriovalo vyše štyritisíc občanov, najviac ľudí prišlo z Veľkej Británie

Slovensko Správy

11.6.2020 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti s pandémiou doteraz repatriovalo zo zahraničia 4 409 ľudí. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ tlačového oddelenia rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Viac o téme: Koronavírus

Najväčší počet slovenských občanov bol repatriovaný zo Spojeného kráľovstva, dokopy išlo o viac ako 1 470 ľudí. Pri repatriáciách 626 slovenských občanov poskytlo svoje kapacity 15 krajín, v najväčšej miere Česko, Rakúsko, Maďarsko a Nemecko.

Repatriácia tisícky občanov

„Rezort diplomacie repatrioval 4 409 osôb, a súčasne zastupiteľské úrady asistovali pri individuálnych návratoch ďalších 1 935 osôb. Dokopy sa vrátilo 6 344 osôb zo 110 krajín sveta,“ informuje Tomaga. Uviedol tiež, že repatriácie sa uskutočňovali v období od 16. marca, pričom išlo spolu o 179 repatriačných spojení autobusovou dopravou a 26 spojení leteckou dopravou.

„Pri repatriáciách bol aktivovaný mechanizmus Európskej únie (EÚ) v oblasti civilnej ochrany (UCPM) s využitím spoločných európskych zdrojov v dvoch prípadoch. Konkrétne pri lete z Iraku 1. mája, ktorým bolo repatriovaných 69 občanov z 15 členských štátov EÚ, Spojeného kráľovstva, Iraku a Sýrie. A pri lete z Tuniska 14. mája, ktorým bolo repatriovaných 19 občanov zo 4 členských štátov Únie,“ vysvetlil Tomaga.

Najviac Slovákov prišlo z Británie

Konštatuje tiež, že najväčší počet Slovákov bol repatriovaný zo Spojeného kráľovstva, dokopy išlo o viac ako 1 470 repatriantov. Pri repatriáciách 626 slovenských občanov poskytlo svoje kapacity 15 krajín, v najväčšej miere Česko, Rakúsko, Maďarsko a Nemecko.

„Slovenská republika tiež vo viacerých prípadoch preukázala svoju spolupatričnosť a poskytla voľné kapacity na repatriačných letoch a v autobusoch 618 osobám z 28 krajín, prevažne z členských štátov EÚ,“ uzavrel.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandémia, repatriácia, repatrianti
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko počas pandémie repatriovalo vyše štyritisíc občanov, najviac ľudí prišlo z Veľkej Británie © SITA Všetky práva vyhradené.