Slovenská módna e-commerce v predošlom roku vygenerovala obrat 331 miliónov eur

Slovensko Správy

28.1.2021 (Webnoviny.sk) – Módna e-commerce vzrástla v roku 2020 o 27,22 % aj vďaka koronavírusu. Pandémia sa však  dotkla celého módneho trhu. Kamenné obchody  naopak zažili 7 % – ný pokles. Vyplýva to zo zhrnutia minuloročného vydania dlhodobého výskumu Fashion (Re)search módneho vyhľadávača GLAMI. E-shop About You po svojom veľkolepom vstupe na slovenský trh rekordne rástol a vyskočil na 2. miesto nielen v spontánnej znalosti, ale aj v samotnej návštevnosti  a predbehol tak aj roky zabehnuté slovenské e-shopy. Móda sa v roku 2020 niesla v duchu pandémie a s ňou spojeným pohodlím domova. Najpredávanejším kúskom sa stali mikiny.

Z výskumu vyplynulo, že nákupné správanie slovenských užívateľov veľkou mierou ovplyvnila pandémia koronavírusu. Objavili sa úplne nové produkty (rúška) a módu ovplyvnil trend pohodlia. Môžeme teda s istotou povedať, že rok 2020 sa aj v módnom svete niesol v duchu prebiehajúcej pandémie. Najväčší medziročný nárast sme zaznamenali v nasledovných kategóriách: športové oblečenie (+727,27 %), teplákové súpravy (+139,10 %), župany (+134,64 %), spodné prádlo (107,6 %) a pyžamá (+87,5 %).

E-shop About You po svojom úspešnom vstupe na trh v roku 2019 pokračoval v miešaní kariet na slovenskom online módnom trhu aj počas minulého roka. Podarilo sa mu dostať sa na druhé miesto v návštevnosti e-shopov. Takisto si  polepšil v spontánnej znalosti o 4 %, čo ho katapultovalo do TOP 3. Prvé miesto si aj naďalej drží Bonprix.  Ďalej sa v TOP 10 najnavštevovanejších e-shopov nachádza E-obuv, Sportisimo, Answear, Footshop, Astratex, Zoot, Bibloo a Baťa.

TOP 3 uzatvára v prieskume spontánnej znalosti e-shopov na Slovensku Deichmann (1. Bonprix, 2. About You). O štvrtú priečku sa delia H&M a Sportisimo, ktorých znalosť stúpla o 1 %. Napriek vysokému umiestneniu si Bonprix a Deichmann pohoršili každý o 2 %. Nováčikmi, ktorí sa prvýkrát umiestnili v rebríčku, sú Reserved, Answear a CCC. Najväčší prepad o 4 % zaznamenala  ázijská platforma Aliexpress, ktorá tak  skončila na chvoste rebríčka.

Krivka vývoja tržieb kopíruje vývoj pandemického roku 2020. Od januára módna e-commerce zaznamenala slabnutie objednávok spojené so strachom z prichádzajúceho koronavírusu. Počas trvania prvého lockdownu a uzavretia kamenných predajní sa situácia otočila a online zaznamenal prvý výrazný nárast tržieb. Uvoľnenie opatrení a otvorenie obchodov v letnom období spôsobilo pokles záujmu o online nákupy a prinieslo slabšiu letnú sezónu. Na konci prázdnin sa so zhoršujúcou epidemiologickou situáciou krivka otočila a smerom ku koncu roka sme zaznamenali obrovský nárast tržieb. O najvyšší skok  sa v novembri postarala kombinácia viacerých faktorov – uzavreté obchody, Black Friday výpredaje a vianočné nákupy.

Ďalšie unikátne dáta a rozšírený research v PDF nájdete na www.fashion-research.sk

Projekt Fashion (Re)search je dlhodobý výskumný projekt slovenského vyhľadávača módy GLAMI o stave módnej e-commerce, ktorý je založený na kontinuálnom zbere dát od slovenských užívateľov.

O GLAMI:

GLAMI bolo založené v roku 2013 Tomášom Hodboďom a Michalem Jirákom ako vyhľadávač pre všetko, čo sa týka módy. Každý deň GLAMI spája tisíce nakupujúcich so značkami a e-shopmi na jednom mieste. Vďaka smart kategorizácii produktov a výberu módy šitému na mieru každého jednotlivca GLAMI zjednodušuje objavovanie a nakupovanie módy.

Informačný servis

Viac k témam: e-commerce, GLAMI, móda, PR, výskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská módna e-commerce v predošlom roku vygenerovala obrat 331 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.