Slováci pracujúci v Poľsku pôjdu do karantény, ale pri tranzite cez Česko potrebujú čestné vyhlásenie

Slovensko Správy

26.3.2020 (Webnoviny.sk) – Od piatka 27. marca platí povinná 14-dňová karanténa aj pre Slovákov, ktorí pracujú v Poľsku. Česko je možné využiť pri návrate zo zahraničia ako tranzitnú krajinu. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí (MZV) na svojej webovej stránke.

Do 13. apríla je možné prekročiť slovensko-poľskú hranicu na dvoch cestných priechodoch: Barwinek – Vyšný Komárnik a Chyžné – Trstená. Tranzit Slovákov cez územie Česka je možný na základe uznesenia českej vlády, ktorým boli stanovené výnimky zo zákazu vstupu cudzincov na ich územie.

V prípade Poľska sa sprísňujú pravidlá povinnej karantény pre osoby prekračujúce poľské hranice. „Osoby žijúce na Slovensku, ktoré pracujú v Poľsku, sú oslobodené od povinnej karantény do 26. marca 2020. Od piatka 27. marca 2020, v súlade s nariadením ministra zdravotníctva Poľskej republiky, budú musieť absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu,“ informuje rezort diplomacie.

Potvrdenie o tranzite

Tranzit cez Česko je umožnený aj individuálnou pozemnou prepravou. „Občanovi SR je umožnený pozemný tranzit za predpokladu, že sa preukáže Polícii ČR čestným prehlásením o tranzite a počas celej doby tranzitu bude nosiť ochranné rúško. V opačnom prípade nebude umožnený tranzit,“ upozorňuje MZV.

Viac o téme: Koronavírus

Týka sa to Slovákov cestujúcich na letisko Václava Havla v Prahe, ak naň pricestujú individuálne (nezúčastňujú sa repatriácie organizovanej MZV, pozn. SITA). Musia predložiť počas pasovej kontroly na letisku originál vyplneného a podpísaného čestného vyhlásenia o tranzite, v ktorom sa zaviažu, že len tranzitujú cez české územie do svojho domovského štátu a zastavia sa len v najnevyhnutejších prípadoch.

Po prejdení hranice hneď do karantény

Ak sa Slováci zúčastňujú repatriácie, ktorú organizuje rezort diplomacie, musia po prílete do Prahy predložiť počas pasovej kontroly na letisku originál vyplneného a podpísaného čestného prehlásenia o tranzite cez české územie a po opustení priestorov letiska nastúpiť do repatriačného autobusu MZV s originálom vyplneného a podpísaného čestného prehlásenia o karanténe.

Počas celého pobytu na českom území musia mať Slováci zakryté ústa a nos rúškom alebo šatkou.

„Po prejazde česko-slovenskej hranice odovzdá občan SR príslušníkovi Policajného zboru SR originál vyplneného a podpísaného čestného prehlásenia o karanténe a pokračuje v ceste repatriačným autobusom do karanténneho zariadenia Ministerstva vnútra SR, kde strpí umiestnenie na dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky na Covid-19. V prípade negatívneho výsledku občan SR individuálne odcestuje do miesta svojho bydliska, kde absolvuje domácu izoláciu v celkovej dobe spoločne 14 dní,“ dodáva rezort diplomacie.

Nevyhnutné dokumenty, ako sú čestné prehlásenia o karanténe a tranzite, sú dostupné na stránke ministerstva.

Viac k témam: karanténa, Koronavírus, repatriácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci pracujúci v Poľsku pôjdu do karantény, ale pri tranzite cez Česko potrebujú čestné vyhlásenie © SITA Všetky práva vyhradené.