Slováci pomáhajú hasiť najhorší lesný požiar v ére samostatnosti Slovinska, odpálil aj muníciu z čias vojny (video)

Správy Svet

21.7.2022 (Webnoviny.sk) – V Slovinsku blízko hraníc s Talianskom sa vo štvrtok poriadne rozhorel lesný požiar, ktorý si vynútil evakuáciu troch dedín. Ako uviedli slovinskí predstavitelia, požiar v oblasti Kras na juhozápade je najväčší, odkedy Slovinsko v roku 1991 vyhlásilo nezávislosť.

Požiar odpálil aj muníciu z čias vojny

„Požiar sa ani zďaleka neskončil,“ povedal pre oficiálnu tlačovú agentúru STA šéf slovinskej služby civilnej ochrany Srečko Šestan. Požiar už zachvátil dvetisíc hektárov a odpálil nevybuchnutú muníciu z prvej svetovej vojny.

S ohňom bojuje viac ako tisícka hasičov. Pomáha im i slovinská armáda a polícia. Helikoptéry na pomoc vyslali aj Rakúsko, Slovensko a Chorvátsko.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Solidarita európskych krajín

Slovinsko v stredu požiadalo Európsku úniu o pomoc v boji so spomenutým lesným požiarom.

„Toto je nepochybne jeden z najväčších požiarov v histórii Slovinska. Chcel by som vyjadriť svoju úprimnú vďaku Chorvátsku, Rakúsku a Slovensku. Veľmi si vážime ich pomoc Slovinsku, mojej domovskej krajine, prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Toto je solidarita EÚ v celej svojej kráse,“ povedal podľa webu Európskej komisie eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Satelitné snímky z programu Copernicus navyše pomáhajú pri hodnotení škôd v postihnutých oblastiach v Chorvátsku, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku.

Viac k témam: Lesné požiare, Požiare v Slovinsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci pomáhajú hasiť najhorší lesný požiar v ére samostatnosti Slovinska, odpálil aj muníciu z čias vojny (video) © SITA Všetky práva vyhradené.