Slováci môžu od 31. januára vstúpiť do Portugalska len s negatívnym PCR testom

Správy Svet

31.1.2021 (Webnoviny.sk) – Slováci môžu od nedele 31. januára vstúpiť do Portugalska len s negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín pred nástupom na let. Zároveň sú povinní absolvovať 14-dňovú karanténu v izolácii na mieste pobytu alebo mieste určenom portugalskými zdravotníckymi orgánmi.

Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke. Karanténu nie je možné prerušiť ďalším dodatočným negatívnym testom.

Povinnosť negatívneho testu

Ako rezort diplomacie priblížil, osoby, ktoré vstupujú do Portugalska na nevyhnutnú cestu v trvaní maximálne 48 hodín (platí aj pre občanov Slovenska), majú výnimku z absolvovania karantény. Majú však povinnosť predložiť negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín a potvrdenie spiatočnej cesty – letenku.

Viac o téme: Koronavírus

Zmena hraničného režimu je v platnosti do 14. februára 2021, keď bude zoznam krajín opätovne prehodnotený v závislosti od epidemiologickej situácie v krajinách pôvodu,“ doplnilo MZVEZ SR.

Povinnosť negatívneho PCR testu a 14-dňovej karantény platí pre krajiny, ktoré počas 14-dňového mediánu prekračujú 500 prípadov/100-tisíc obyvateľov.

Obmedzené cesty

Cesty z krajín mimo Európskej únie (EÚ) sú obmedzené len na nevyhnutné cestovanie a sú povolené pre tranzit či vstup alebo výstup pre štátnych príslušníkov krajín EÚ alebo krajín pridružených k schengenskému priestoru a ich rodinných príslušníkov.

Ďalej pre cudzincov s oprávnením na pobyt v niektorom členskom štáte EÚ, a pre cesty uskutočňované z pracovných, študijných, rodinných, zdravotných či humanitárnych dôvodov.

Viac k témam: karanténa, Koronavírus, obmedzenie dopravy, Pandémia, pandemické opatrenia, PCR test
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci môžu od 31. januára vstúpiť do Portugalska len s negatívnym PCR testom © SITA Všetky práva vyhradené.