Sieť AAA AUTO a Mototechna predala v roku 2021 najviac áut vo svojej 30-ročnej histórii

Slovensko Správy

11.1.2022 (Webnoviny.sk) – Skupina predala aj napriek lockdownu v krajinách, kde pôsobí 86 571 ojazdených automobilov.

Sieť autocentier AAA AUTO, Mototechna a Auto Diskont, prevádzkovaná spoločnosťou AURES Holdings, v minulom roku dosiahla najlepší predajný výsledok vo svojej tridsaťročnej histórii. A to napriek mnohým výzvam, ako boli lockdowny a pretrvávajúce problémy vo výrobe nových automobilov. Predajný rekord skupina dosiahla vďaka svojej silnej pozícii na trhu v kombinácii s jedinečnou technológiou zdrojovania vozidiel s priamym nákupom od spotrebiteľov a tiež uvedením značky Driverama na trh v Nemecku. Z celkových 86 571 áut sa tradične najviac predalo v Českej republike, nasledovalo Poľsko a Slovensko. V tuzemsku skupina predala 16 846 vozidiel, v Českej republike 49 271 áut a v Poľsku si zákazníci odviezli rekordných 20 417 áut. Skupina vlani prekonala hranicu 2,6 milióna zákazníkov, ktorých celkovo obslúžila od roku 1992.

„Napriek všetkým komplikáciám spojeným s pandémiou koronavírusu sa nám v poslednom roku podarilo dosiahnuť najlepší predajný výsledok v tridsaťročnej histórii AURES Holdings. Nedostatok nových automobilov, oneskorenia v ich výrobe a rastúce ceny vozidiel na celoeurópskom trhu utvrdili zákazníkov v tom, že nie je výhodné už dlhšie čakať na výmenu ich auta. Česi, Slováci aj Poliaci sa aj pri nákupe ojazdených automobilov naučili pohybovať v online svete a zistili, že aj nákladnejšiu položku ako je automobil, je možné bezpečne kúpiť cez počítač alebo prostredníctvom nášho call centra. Veľká vďaka patrí aj našim zamestnancom, ktorí sa obetavo naučili fungovať v tejto turbulentnej dobe a pomohli celej skupine prekonať posledné neľahké dva roky,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO, Mototechna a Auto Diskont prevádzkuje. „Som potešená, že môžem označiť rok 2021 za rok plný rekordov. Najsilnejším mesiacom v celej skupine bol október, kedy sme predali 8 844 áut. V Českej republike sme mali historicky šesť najúspešnejších mesiacov v rade, z čoho sa najviac automobilov predalo v máji. V Poľsku a na Slovensku padali rekordy v októbri,“ doplnila Karolína Topolová.

Na Slovensku aj v Česku stále dominuje Octavia 

Najobľúbenejším predávaným vozidlom v celej skupine je už dlhodobo Škoda Octavia. Ťahúňom je obzvlášť v Českej republike a na Slovensku, kde obsadila s prehľadom prvé miesta. V Poľsku sa umiestnila na štvrtej pozícii. Druhé a tretie miesto na Slovensku aj v Českej republike držia ďalšie dva veľmi obľúbené modely, ktorými sú Škoda Fabia a Volkswagen Passat. V Poľsku je dlhodobo najobľúbenejší Opel Astra, druhú priečku si tu drží Ford Focus, na tretej je Opel Insignia.

TOP 10 najpredávanejších áut v sieti AAA AUTO a Mototechna v roku 2021

Česká republika
Slovensko
Poľsko

Škoda Octavia
Škoda Octavia
Opel Astra

Škoda Fabia
Škoda Fabia
Ford Focus

Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Opel Insignia

Škoda Superb
Škoda Superb
Škoda Octavia

Volkswagen Golf
Kia Ceed
Volkswagen Passat

Hyundai i30
Kia Sportage
Skoda Fabia

Ford Focus
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf

Ford Mondeo
Opel Astra
Kia Sportage

Škoda Rapid
Hyundai i30
Renault Megane

Kia Ceed
Ford Focus
Dacia Duster

Popularita kombi, hatchbackov a SUV   

Na Slovensku a v Českej republike sa tešia najväčšej obľube vozidlá kombi, hatchbacky a SUV. „Tento trend je stále značne ovplyvňovaný pandémiou. Cestovanie vlastným automobilom je pre nich bezpečnejší spôsob cestovania ako využitie verejnej dopravy, kde je riziko nákazy vyššie. Navyše je automobil významným pomocníkom pre cestovanie aj mimo Slovenska, preto naďalej rastie dopyt po väčších vozidlách, ktoré prinášajú vyšší komfort a bezpečnosť na cestách,“ informuje Karolína Topolová.

Prevláda benzínový pohon, raste záujem aj o elektromobily  

Ak sa pozrieme na obľubu automobilov podľa typu paliva, najväčší počet predaných vozidiel tvoria benzínové varianty. Viac ako štvrtina Slovákov a Čechov si volí automobil s automatickou prevodovkou. V Poľsku automat preferuje 17 % zákazníkov. „Zaznamenali sme rastúci záujem o vozidlá s alternatívnym pohonom, najmä o elektromobily. Zatiaľ čo stredná a východná Európa je vo veľmi ranej fáze zavádzania elektromobility, skupina AURES Holdings už inštalovala dobíjacie stanice na niekoľkých pobočkách a chce pokračovať aj naďalej v investíciách obchodovania s automobilmi na alternatívny pohon,“ uzavrela Topolová.

Informačný servis

Viac k témam: Ojazdené automobily, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Sieť AAA AUTO a Mototechna predala v roku 2021 najviac áut vo svojej 30-ročnej histórii © SITA Všetky práva vyhradené.