Shamima prehrala súd o britské občianstvo, mohla za to aj jej minulosť s Islamskom štáte

Správy Svet

7.2.2020 (Webnoviny.sk) – Britka, ktorá ako tínedžerka utiekla do Sýrie, aby sa tam pripojila k Islamskému štátu (IS), prehrala žalobu o obnovenie jej britského občianstva. To jej odobrali vlani z bezpečnostných dôvodov.

Zostala bez štátnej príslušnosti

Shamima Begum je jednou z troch školáčok z východného Londýna, ktoré utiekli do Sýrie v roku 2015 . Vlani sa objavila v jednom z tamojších utečeneckých táborov a médiám povedala, že sa chce vrátiť domov. V rozhovoroch však vôbec neprejavila ľútosť nad svojím konaním ani sa nedištancovala od praktík IS.

Vtedajší britský minister vnútra Sajid Javid jej neskôr odobral občianstvo. Begum to napadla u Osobitnej odvolacej komisie pre imigráciu s tým, že nie je občiankou iného štátu a tak zostala bez štátnej príslušnosti.

Tribunál v piatok rozhodol v Javidov prospech. Odobranie občianstva podľa neho neporušilo „extrateritoriálnu politiku (ministerstva vnútra) v oblasti ľudských práv vystavením Begum skutočnému riziku smrti alebo neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu“.

Porodila tri deti, ktoré zomreli

Dvadsaťročná Begum je podľa tribunálu „na základe pôvodu občiankou Bangladéša“, a tak nie je bez štátnej príslušnosti.

Právnik Begum, Daniel Furner, uviedol, že sa proti rozhodnutiu odvolajú. Rodina mladej ženy dlho tvrdí, že nikdy nemala bangladéšsky pas a že pochádza z Veľkej Británie.

Begum tvrdí, že 10 dní po príchode na územie IS v Sýrii, kam sa dostala z Turecka, sa vydala za holandského militanta Yaga Riedijka. Počas svojho pobytu v Sýrii porodila tri deti, pričom všetky zomreli.

Viac k témam: arbitrážny súd, občianstvo, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Shamima prehrala súd o britské občianstvo, mohla za to aj jej minulosť s Islamskom štáte © SITA Všetky práva vyhradené.