Severné Macedónsko bolo opäť terčom bombových hrozieb, na celom území museli evakuovať 23 lokalít

Správy Svet

16.12.2022 (Webnoviny.sk) – Falošné bombové hrozby v piatok viedli k evakuácii 23 lokalít v Severnom Macedónsku. Hrozby postihli medzinárodné letisko v Skopje, 15 škôl v hlavnom meste a v meste Bitola, dva prominentné hotely, futbalový zväz, nákupné centrum, športovú halu a štadión v Skopje, informovala polícia.

V jednom z hotelov bolo ekonomické podujatie, na ktorom mali rečniť premiér Dimitar Kovačevski a dvaja ministri.

Prehľadali takmer dvesto lokalít

Hrozba z letiska, kde pre ňu niekoľko hodín meškali lety a dostala sa na sociálne siete, hovorila o ôsmich nastražených bombách.

Obviňovala pritom Macedónčanov z toho, že sú „spolupáchatelia ničenia mojej krajiny“, pričom nešpecifikovala ktorej, a žiadala uvoľnenie bližšie neuvedených sankcií.

Bombové hrozby neprestajne trápia severomacedónske úrady už viac ako dva mesiace. Hovorkyňa polície Suzana Pranik pre agentúru AP uviedla, že protiteroristické tímy od konca októbra prehľadali celkovo 193 lokalít, ktoré boli terčom hrozieb. Na ani jednom mieste neboli výbušniny, dodala.

Minister vnútra Oliver Spasovski hrozby nazval „hybridnými teroristickými útokmi“, ktoré majú pôvod v zahraničí a ich cieľom je spôsobiť strach a paralyzovať systém.

Súvis s vojnou na Ukrajine

Polícia má podľa neho silné indície, kto posiela bombové hrozby, a jeho ministerstvo „pracuje s maximálnym nasadením“, s pomocou partnerov v NATO. Minister čelí pre hrozby výzvam na odstúpenie od hlavnej opozičnej strany VMRO-DPMNE.

Premiér zas vo vyhlásení naznačil, že bombové hrozby súvisia s postojom Severného Macedónska k vojne na Ukrajine, a teda, že je na rovnakej strane ako NATO a uvaľuje sankcie voči Rusku.

Viac k témam: bombové hrozby
Zdroj: Webnoviny.sk – Severné Macedónsko bolo opäť terčom bombových hrozieb, na celom území museli evakuovať 23 lokalít © SITA Všetky práva vyhradené.