Šéf OSN vyzval na ukončenie všetkých konfliktov, sústrediť sa treba na zastavenie koronavírusu

Správy Svet

23.3.2020 (Webnoviny.sk) – Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na okamžité prímerie v rámci všetkých ozbrojených konfliktov na svete s cieľom zastaviť spoločne šírenie pandémie koronavírusu. “Je čas zastaviť ozbrojené konflikty a sústrediť sa spolu na skutočný boj za naše životy,“ povedal Guterres.

Podľa generálneho tajomníka svet čelí „spoločnému nepriateľovi – ochoreniu COVID-19,” ktorému nezáleží „na národnosti alebo etnicite, politickej frakcii či viere”. Ľudia uväznení vo vojenských konfliktoch naprieč svetom sú podľa jeho slov najzraniteľnejší, a teda u nich hrozí „najväčšie riziko zničujúcich strát v dôsledku ochorenia COVID-19.

Viac o téme: Koronavírus

Je čas umlčať pušky, zastaviť delostreleckú paľbu, ukončiť nálety a vytvoriť koridory pre životy zachraňujúcu pomoc a diplomaciu„, zdôraznil Guterres.

Na celom svete sa koronavírusom nakazilo už vyše 370-tisíc ľudí a viac než 16 000 osôb ochoreniu podľahlo. Najviac obetí, vyše 6 000, pochádza z Talianska, kde je zároveň alarmujúco vysoký, vyše 8-percentný, podiel mŕtvych v porovnaní s celkovým počtom osôb, u ktorých sa potvrdila nákaza. Nasleduje Čína s 3 270, Španielsko s 2 206, Irán s 1 812, Francúzsko s 860, Spojené štáty s 508 a Veľká Británia s 335 obeťami.

Viac k témam: Koronavírus, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf OSN vyzval na ukončenie všetkých konfliktov, sústrediť sa treba na zastavenie koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.