Šéf daniarov podľa Fica vypaľoval podnikateľa Suchobu, percentá zo „zisku“ mali ísť aj Hegerovi (video)

Slovensko Správy

26.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 27. septembra 12:55

Pred niekoľkými dňami sa objavila emailová komunikácia medzi svedkom v medializovanej kauze Mýtnik Michalom Suchobom a jeho advokátkou, v rámci ktorej sa svedok posťažoval, že ho súčasný prezident finančnej správy Jiří Žežulka „vypaľoval“. 

Ponuka pre Suchobu

Uviedol to vo vyhlásení predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico, podľa ktorého Suchobova firma pre finančnú správu, ale finančná správa jej za prácu neplatila.

„Namiesto toho dostal Suchoba od prezidenta finančnej správy ponuku, že keď zaplatí 10 percent z objemu vystavených faktúr alebo od dvoch do piatich miliónov eur, tak finančná správa Suchobovi faktúry zaplatí a možno budú aj nejaké dodatky k zmluvám,“ uviedol Fico.

Doplnil, že podľa vyjadrení Suchobu bol v daných 10 percentách započítaný aj vtedajší minister financií Eduard Heger (OĽaNO). „Ak je Suchoba ako udavač dôveryhodný pre prokuratúru a súdy, prečo Národná kriminálna agentúra už nevykopla dvere Žežulkovi a Hegerovi? Tvrdenia Suchobu o vypaľovaní v rezorte ministerstva financií sú otrasné,“ dodal Fico.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Podaný podnet

Podľa vyjadrenia Žežulku sú informácie, ktoré boli zverejnené na anonymnom blogu jednoznačne nepravdivé.

„Kategoricky odmietam, že by som pána Suchobu či kohokoľvek zo spoločnosti Allexis žiadal ‚o prejav dobrej vôle‘, teda úplatok. Neurobil som tak priamo ani prostredníctvom inej osoby,“ zdôraznil v stanovisku šéf finančnej správy.

Zároveň uviedol, že po oboznámení sa s obsahom blogu okamžite podal podnet na Sekciu inšpekcie a vnútornej kontroly, aby boli uvedené podozrenia preverené.

„Zároveň som v tejto veci kolegov požiadal, aby ihneď zahájili spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Ako občan som následne podal trestné oznámenie na podpísaného autora blogu pre podozrenie z trestného činu ohovárania,“ uviedol Žežulka.

Omeškanie platieb

Problémy so splatnosťou dodávateľských faktúr vznikli podľa prezidenta finančnej správy niekoľko mesiacov pred jeho nástupom do funkcie. „V roku 2020 došlo k omeškaniu platieb v sume 1,2 milióna eur v období máj až november z niekoľkých dôvodov,“ povedal Žežulka.

Konkrétne podľa neho dôvodmi boli nedostatočné finančné krytie na rok 2020, strata bezpečnostnej previerky dodávateľa, ako aj z pochybný spôsob doručovania faktúr, ktorý nezodpovedal bežným obchodným zvyklostiam. „V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že v súčasnosti je neukončený súdny spor medzi finančnou správou a dodávateľom ohľadom úrokov z omeškania, pričom práve jedným z argumentov správy ako žalovaného je spôsob doručenia faktúr a ich obsahové náležitosti. Záväzky boli zo strany finančnej správy uhradené v novembri roku 2020 a v decembri 2020,“ zdôraznil Žežulka.

Dodal, že v súčasnosti si finančná správa plní všetky svoje záväzky voči dodávateľovi, ktorému mesačne platí za prevádzku jediného systému e-kasa v sume 108,2 tisíca eura.

Viac k témam: Akcia „Mýtnik“, Vydieranie, Vypaľovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf daniarov podľa Fica vypaľoval podnikateľa Suchobu, percentá zo „zisku“ mali ísť aj Hegerovi (video) © SITA Všetky práva vyhradené.