Schôdza parlamentu sa venovala bankovému odvodu aj domácemu násiliu a boju proti nemu

Slovensko Správy

27.11.2019 (Webnoviny.sk) – Druhý rokovací deň 53. schôdze parlamentu patril aj návrhu, podľa ktorého majú banky v budúcom roku platiť dvojnásobný bankový odvod. Parlament rozhodol, že návrh prerokuje v zrýchlenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi.

Kým v tomto roku platia banky odvod v sume 0,2 percenta z hodnoty ich pasív vykazovaných v súvahe, v budúcom roku sa má odvod zdvojnásobiť na 0,4 percenta s platnosťou aj na nasledujúce roky.

Poslanecký návrh

Parlament popoludní otvoril rozpravu k poslaneckému návrhu, aby vláda bezodkladne oficiálne informovala Súdny dvor Európskej únie ako aj ďalšie inštitúcie EÚ a Rady Európy, že Slovensko neratifikuje Istanbulský dohovor.

Návrh uznesenia od poslancov Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslava Pašku, Tibora Bernaťáka a Evy Smolíkovej súčasne žiada, aby vláda informovala, že nesúhlasí s tým, aby EÚ pristúpila k dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu ako celku bez predchádzajúceho jednomyseľného súhlasu všetkých členských štátov EÚ.

Sprísnenie hraníc

Schôdza pokračuje vo štvrtok o 9.00 hod. Tretí rokovací deň otvorí pokračovanie rozpravy k uvedenému návrhu uznesenia. Parlament sa má tiež zaoberať napríklad návrhom, aby sa do Trestného zákona doplnila podpora a propagácia pedofílie, nekrofílie a zoofílie ako nový trestný čin.

Predkladatelia z SNS argumentujú tým, že najmä internet a sociálne siete dnes umožňujú rýchlejšie a jednoduchšie verejné šírenie správ aj rôzneho nemravného obsahu, preto je nevyhnutné stanoviť nové prísnejšie hranice pred týmito osobitnými formami obťažovania v oblasti mravnosti.

Viac k témam: Istanbulský dohovor, Národná rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Schôdza parlamentu sa venovala bankovému odvodu aj domácemu násiliu a boju proti nemu © SITA Všetky práva vyhradené.