Satelitné zábery ukazujú znepokojivé údaje, svetové ľadovce sa topia rýchlejšie ako v minulosti

Správy Svet

28.4.2021 (Webnoviny.sk) – Horské ľadovce vo svete sa topia omnoho rýchlejšie a ročne strácajú o 31 % viac snehu a ľadu ako pred 15 rokmi. Vyplynulo to zo satelitných meraní všetkých horských ľadovcov.

Vedci tieto javy pripisujú zmene klímy spôsobenej ľuďmi. Na základe nedávno odtajnených satelitných záznamov vypočítali, že 220-tisíc horských ľadovcov na svete stráca od roku 2015 ročne viac ako 328 miliárd ton snehu a ľadu. Tieto závery uverejnili v najnovšom vydaní časopisu Nature. Pre ilustráciu, spomenuté množstvo by každoročne dostalo celé Švajčiarsko pod 7,2-metrovú hladinu vody.

Podľa štúdie sa v rokoch 2015 až 2019 na svetových ľadovcoch roztopilo o 78 miliárd ton snehu a ľadu ročne viac ako v období rokov 2000 až 2004.

Až polovica „strát“ z roztápajúcich sa ľadovcov pochádza z USA a Kanady. Rýchlosť topenia ľadovcov na Aljaške podľa expertov patrí medzi „najvyššie na celej planéte“.

Podľa štúdie sa topia takmer všetky svetové ľadovce, dokonca aj tie v Tibete, ktoré boli stabilné. Rýchlosť topenia sa zvyšuje po celom svete, s výnimkou niekoľkých ľadovcov na Islande a v Škandinávii.

Viac k témam: ľadovce, satelitné, topenie ľadovcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Satelitné zábery ukazujú znepokojivé údaje, svetové ľadovce sa topia rýchlejšie ako v minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.