Rusko podľa spravodajských informácii použilo počas vojny na Ukrajine už 60 percent zásob vysoko presných zbraní

Správy Svet

21.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko použilo až 60 % svojich predvojnových zásob vysoko presných zbraní a západné sankcie sťažili Moskve dopĺňanie zásob.

Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľa hlavného riaditeľstva ukrajinskej spravodajskej služby (GUR) Vadyma Skibického.

Rozviedka sleduje stav a počty zbraní

„Vojenská rozviedka sleduje stav a počty zbraní, ktoré Rusko používa. Čo sa týka vysoko presných zbraní – Iskander, systém Kalibr, riadené strely Ch-101, Ch-555 – odhadujeme, že 55 až 60 % predvojnových zásob bolo spotrebovaných. Preto sme ich už dosť dlho nevideli používať rakety,“ povedal Skibickyj.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rusko podľa Kyjiva v ostatných týždňoch používalo prepracované protilodné a protilietadlové rakety na zameranie ukrajinských síl.

Veľa komponentov je zo zahraničia

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že západné sankcie Rusku sťažili dopĺňanie zásob častí jeho pokročilejšieho vybavenia.

„Veľa komponentov bolo vyrobených v zahraničí. Obmedzenia zavedené v dôsledku medzinárodných sankcií neumožňujú Rusku získať komponenty,“ vysvetlil Skibickyj a dodal: „Ale čo sa týka starých zbraní Sovietskeho zväzu, sú to dosť veľké zásoby a je ťažké ich posúdiť.“

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko podľa spravodajských informácii použilo počas vojny na Ukrajine už 60 percent zásob vysoko presných zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.