Rusko musí prevziať podľa Britov zodpovednosť za falošný súdny proces, v ktorom odsúdili na smrť troch ľudí

Správy Svet

10.6.2022 (Webnoviny.sk) – Rusko musí prevziať zodpovednosť za „falošný súdny proces“, v rámci ktorého promoskovskí rebeli na východnej Ukrajine odsúdili na smrť dvoch Britov a Maročana za to, že bojovali na strane Ukrajiny. Konštatuje to britská vláda.

Ilegálny súd falošnej vlády

Dvadsaťosemročného Aidena Aslina, 48-ročného Shauna Pinnera a Maročana Saauduna Brahima usvedčil súd Ruskom podporovaných separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike, ktorá nie je medzinárodne uznaná. Briti boli členmi ukrajinskej jednotky a zadržali ich v Mariupoli.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Minister Robin Walker proces označil za „ilegálny súd falošnej vlády“, no Spojené kráľovstvo podľa neho využije „všetky diplomatické cesty v prospech tvrdenia, že títo muži sú vojnoví zajatci a na základe toho by sa s nimi malo zaobchádzať“. Rusko podľa neho musí „prevziať zodpovednosť, svoje zodpovednosti na základe Ženevských konvencií, za zaobchádzanie s vojnovými zajatcami“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Poprava zastrelením

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová by mala v piatok o prípade hovoriť s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom. Británia pritom neoznámila žiadne plány zhovárať sa s ruskými predstaviteľmi.

Súd mužov uznal za vinných za konanie smerujúce k násilnému zvrhnutiu moci, čo je v neuznanej republike skutok trestaný smrťou. Odsúdili ich pritom aj za žoldnierske aktivity a terorizmus. Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti ich čaká poprava zastrelením. Majú mesiac na odvolanie.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko musí prevziať podľa Britov zodpovednosť za falošný súdny proces, v ktorom odsúdili na smrť troch ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.