Rusko chystá prísne pandemické obmedzenia, ľudom dáva čas na zaočkovanie

Správy Svet

12.11.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady pripravili nové pandemické reštrikcie, pričom niektoré sa týkajú už aj budúceho roka.

Opatrenia opisujú dva návrhy, ktoré v piatok predložili parlamentu. Obmedzujú vstup na mnohé verejné miesta, domáce a medzinárodné lety i cesty vlakom na osoby, ktoré sú plne zaočkované proti koronavírusu, zotavili sa z ochorenia COVID-19 alebo sú z lekárskeho hľadiska oslobodené od očkovania.

Budú sa preukazovať QR kódmi

Vicepremiérka Taťjana Golikovová uviedla, že reštrikcie týkajúce sa verejných priestranstiev začnú platiť od 1. februára 2022. Rusi budú musieť svoj stav preukazovať QR kódmi, ktoré získajú z vládnej webstránky.

Viac o téme: Koronavírus

Ľuďom treba dať čas na očkovanie a vybavenie si potrebných dokumentov. Všetci naši občania majú…možnosť dať sa medzitým zaočkovať,“ uviedla Golikovová.

Než začnú platiť nové pravidlá, budú môcť navštevovať verejné miesta všetky osoby, ktoré sa preukážu negatívnym výsledkom testu na prítomnosť koronavírusu nie starším ako 72 hodín. O tom, ktoré miesta budú patriť pod systém s QR kódmi, rozhodnú regionálne vlády.

Počty nakazených a úmrtí ostávajú vysoké

Termín, kedy vstúpia do platnosti pravidlá týkajúce sa cestovania vlakmi a lietadlami, ruská vláda oznámi neskôr.

Počty nových prípadov COVID-19 a úmrtí zostávajú v Rusku mimoriadne vysoké. Štátny úrad pre boj proti pandémii koronavírusu vo štvrtok hlásil 40 123 nových potvrdených infekcií a 1 235 úmrtí. To je len o trochu menej ako rekordy 41 335 prípadov nákazy a 1 239 úmrtí, ktoré padli tento mesiac.

Vlna infekcií a úmrtí zasiahla Rusko vzhľadom na nízku zaočkovanosť v krajine, laxný prístup verejnosti voči preventívnym opatreniam a zdráhanie sa vlády sprísniť reštrikcie. Úplne je zaočkovaných menej ako 40 percent takmer 146-miliónovej populácie krajiny. Celkovo doteraz ruský úrad na boj proti pandémii nahlásil viac ako 8,9 milióna nákaz a takmer 253-tisíc úmrtí.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko chystá prísne pandemické obmedzenia, ľudom dáva čas na zaočkovanie © SITA Všetky práva vyhradené.