Rusko chce využiť pandémiu na oslabenie súdržnosti Západu, uviedla to estónska spravodajská služba

Správy Svet

17.2.2021 (Webnoviny.sk) – Estónska spravodajská služba v stredu uviedla, že Rusko má v pláne využiť pandémiu ochorenia COVID-19 na oslabenie súdržnosti Západu. Moskva chce takto získať významnejšiu pozíciu v medzinárodných záležitostiach.

Kremeľ verí, že pandémia prinúti Západ zamerať sa na domácu politiku a ekonomické problémy a spôsobí tiež vznik populistických a extrémistických hnutí.

Viac o téme: Koronavírus

„Rusko je pripravené priliať olej do ohňa na podporu týchto trendov. V roku 2021 preto budeme svedkami ruských operácií zameraných na vytváranie a prehlbovanie rozdielov v rámci západných spoločností a medzi nimi, a to aj na úrovni Európskej únie,“ uvádza sa v správe spravodajskej služby.

Diskreditácia vakcín

Tá poznamenala, že kroky Ruska budú pravdepodobne zahŕňať aj pokusy o diskreditáciu vakcín proti koronavírusu vyrobených v západných krajinách, najmä vakcíny britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca, ktorú ruská propaganda označila ako „vakcínu pre opice“.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Pomocou takýchto kampaní bude chcieť Rusko docieliť, že na jednej strane vytvorí priaznivejšie postavenie vlastných vakcín na svetovom trhu a na druhej strane podporí svoje strategické ambície ukázať sa, že ako prvá z veľmocí poskytne riešenie pre pandémiu,“ dodáva správa.

Čínske technológie

Aj keď sa spomenutý dokument zameriava predovšetkým na udalosti v Rusku alebo susedných štátoch, napríklad v Bielorusku a na Ukrajine, zaznamenáva aj vývoj v Číne.

Uvádza, že ambiciózny plán Pekingu stať sa svetovým lídrom v oblasti technológií „predstavuje veľké bezpečnostné hrozby“ pre zvyšok sveta.

Čínske vedenie má jasný cieľ, ktorým je závislosť sveta od čínskych technológií,“ konštatuje správa.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, extrémisti, Koronavírus, Pandémia, technológie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko chce využiť pandémiu na oslabenie súdržnosti Západu, uviedla to estónska spravodajská služba © SITA Všetky práva vyhradené.