Ruské manévre pri Ukrajine potrvajú ďalšie dva týždne. Sú reakciou na aktivity NATO, tvrdí Šojgu

Správy Svet

13.4.2021 (Webnoviny.sk) – Masívne zhromažďovanie ruských vojsk na západe Ruska je podľa tamojšieho ministra obrany súčasťou cvičení na pripravenosť voči hrozbám z Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Sergej Šojgu povedal, že manévre, ktoré znepokojili susednú Ukrajinu a vyžiadali si varovania od NATO, budú trvať ďalšie dva týždne. Šéf rezortu obrany sa tak vyjadril na stretnutí s poprednými predstaviteľmi ozbrojených síl.

Ohrozené Rusko

Šojgu uviedol, že súčasné cvičenia sú reakciou na pretrvávajúce úsilie Spojených štátov a ich spojencov v NATO o posilnenie síl blízko ruských hraníc.

Za ostatné tri týždne preto v rámci „odpovede na vojenské aktivity aliancie ohrozujúce Rusko“ ruské ozbrojené sily vyslali na západ dve vojská a tri vzdušné formácie.

„Vojaci ukázali svoju plnú pripravenosť splniť úlohy na zabezpečenie bezpečnosti krajiny,“ povedal.

Spojené štáty a ich spojenci vyjadrili znepokojenie nad zhromažďovaním sa vojakov pozdĺž hranice s Ukrajinou a čoraz početnejšie porušenia prímeria na východe Ukrajiny, kde sú ruskí separatisti a ukrajinské sily v konflikte od anexie Krymu Moskvou v roku 2014.

Americké lode v Čiernom mori

Americký prezident Joe Biden podľa Bieleho domu vyzval v utorok v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na deeskaláciu napätia.

Pri samostatných stretnutiach s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom zase šéf americkej diplomacie Antony Blinken a generálny tajomník NATO vyjadrili silnú podporu Ukrajine a varovali Rusko pred budovaním vojenskej prítomnosti pri hraniciach.

V tomto napätom čase tiež USA upozornili Turecko, že ich dve vojnové lode priplávajú 14. a 15. apríla do Čierneho mora a zostanú tam do 4. a 5. mája.

Otvorená provokácia

Lode amerického námorníctva robia takéto návštevy v Čiernom mori v ostatných rokoch pravidelne, čo sa stretáva s negatívnym postojom Moskvy.

Aj teraz námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov odsúdil príchod lodí ako otvorenú provokáciu a dodal, že „americké lode nemajú absolútne čo robiť pri našich brehoch“.

Zároveň varoval USA pred rizikom rôznych incidentov a že by sa „pre svoj vlastný prospech mali držať ďalej od Krymu a nášho čiernomorského pobrežia“.

Viac k témam: ruská armáda, východná Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruské manévre pri Ukrajine potrvajú ďalšie dva týždne. Sú reakciou na aktivity NATO, tvrdí Šojgu © SITA Všetky práva vyhradené.