Rúška nakoniec nebudú v Česku plošne povinné, minister zdravotníctva po kritike ustúpil

Správy Svet

20.8.2020 (Webnoviny.sk) – Povinné nosenie rúšok sa v Českej republike od 1. septembra napokon nebude týkať reštaurácií, škôl, obchodov i služieb. Informuje o tom portál Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenie ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha.

Ten pritom v pondelok povedal, že rúška budú plošne povinné v obchodoch a dopravných prostriedkoch a v stredu doplnil, že ochranu horných dýchacích ciest musia mať aj ľudia v reštauráciách či u kaderníka.

Debata prešla vývojom

„Debata prešla od pondelka nejakým vývojom. Je to pomerne zásadná zmena, a preto sme sa k tomu dnes znova vrátili,“ vyhlásil minister. V stredu ho pritom pre opatrenia proti vírusu skritizoval premiér Andrej Babiš.

Rúška nebudú povinné napríklad v kaderníctvach, obchodoch, reštauráciách, fitnescentrách, vnútorných bazénoch. Nepovinné budú aj v školách, kde sa ich nosenie bude odvíjať od epidemiologickej situácie.

Keď zasvieti oranžová

Rúška v školách zavedú, až keď niektorý región bude na koronavírusovom semafore oranžový, čo značí začiatok komunitného šírenia.

Ľudia budú musieť v Česku od 1. septembra nosiť rúška v hromadnej doprave, na úradoch, orgánoch verejnej správy, vo volebných miestnostiach či sociálnych a zdravotníckych zariadeniach.

Viac k témam: Koronavírus, rúška
Zdroj: Webnoviny.sk – Rúška nakoniec nebudú v Česku plošne povinné, minister zdravotníctva po kritike ustúpil © SITA Všetky práva vyhradené.