Ruská duma schválila uznesenie vyzývajúce Putina na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky

Správy Svet

15.2.2022 (Webnoviny.sk) – Dolná komora ruského parlamentu v utorok prijala uznesenie s výzvou prezidentovi Vladimirovi Putinovi o uznanie nezávislosti v prípade samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia. Referuje o tom web Meduza.

Dokument do Štátnej dumy predložila Komunistická strana Ruskej federácie. Hlasovalo zaň 351 poslancov, proti bolo 16 a jeden zákonodarca sa zdržal. „Naši ľudia reagujú veľmi bolestne na všetko, čo sa deje v Donbase. Naši ľudoví poslanci odrážajú názory ľudí, a tak diskutujú o tom, čo je pre ľudí dôležité,“ povedal pred prijatím uznesenia hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Donecká i Luhanská ľudová republika vyhlásili nezávislosť v roku 2014, krátko po tom, ako Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym. Vyhláseniu nezávislosti prechádzali referendá, ktoré sa konali v oboch proruských separatistických regiónoch. Obe samozvané republiky uznáva akurát Južné Osetsko, taktiež iba čiastočne uznaný štát ležiaci na Kaukaze.

Viac k témam: LĽR Luhanská ľudová republika, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská duma schválila uznesenie vyzývajúce Putina na uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky © SITA Všetky práva vyhradené.