Rusi sa snažia stabilizovať svoju armádu, parlament zrušil hornú vekovú hranicu pre profesionálnych vojakov

Správy Svet

25.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ruskí zákonodarcovia schválili návrh zákona, ktorý ruší vekové obmedzenia pre profesionálnych vojakov vstupujúcich do armády. Pre ruské ozbrojené sily by to mohol byť spôsob, ako rozšíriť nábor vojakov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Starí regrúti by mohli chýbať

Dolná komora ruského parlamentu v stredu vo všetkých troch čítaniach schválila návrh zákona o zrušení vekovej hranice 40 rokov pre Rusov, ktorí podpisujú svoje prvé dobrovoľné vojenské zmluvy.

Dôvodová správa k návrhu zákona na webovej stránke parlamentu naznačuje, že starší regrúti by mohli byť vhodní na obsluhu presných zbraní alebo slúžiť v inžinierskych alebo lekárskych funkciách.

Brancov poslali do vojny omylom

Ruské úrady uviedli, že do bojov na Ukrajinu sú posielaní len dobrovoľní zmluvní vojaci, hoci priznali, že v počiatočných fázach vojny omylom poslali do boja niektorých brancov.

V ostatných rokoch sa ruská armáda čoraz viac spolieha na dobrovoľníkov. Všetci ruskí muži vo veku 18 – 27 rokov musia absolvovať povinnú ročnú vojenskú službu. Mnohí sa tomu vyhýbajú napríklad nástupom na vysokú školu a inými výnimkami.

Viac k témam: Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, Vojsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi sa snažia stabilizovať svoju armádu, parlament zrušil hornú vekovú hranicu pre profesionálnych vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.