Rusi pokračujú v represiách proti opozícii, Pivovarova poslali do väzenia

Správy Svet

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Ruské úrady pred septembrovými parlamentnými voľbami pokračujú v represiách proti opozícii. Jej prominentného aktivistu Andreja Pivovarova poslal v stredu súd v juhoruskom Krasnodare do väzenia na obdobie trvania vyšetrovania jeho osoby.

Aktivistu vytiahli z lietadla

Pivovarova zatkli v pondelok za netradičných okolností v čase, keď sa chystal odletieť z petrohradského letiska Pulkovo. Lietadlo už rolovalo po dráhe, keď ho zastavili a jeho z neho vytiahli.

Podľa príspevku na jeho konte na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter ho vzali do úradovne Vyšetrovacieho výboru pre podozrenia z riadenia nežiaducej organizácie. Odsúdenie za takúto aktivitu sa môže skončiť až šesťročným väzením.

Skupina Otvorené Rusko skončila

Pivovarov minulý týždeň oznámil, že opozičná skupina Otvorené Rusko končí so svojou činnosťou, aby ochránili jej členov pred trestným stíhaním. Skupinu, ktorú financoval oligarcha a oponent Kremľa Michail Chodorkovskij žijúci v exile, už skôr úrady označili za „nežiaducu“.

Zákon z roku 2015 klasifikuje členstvo v nežiaducej organizácii ako trestný čin. Vláda na základe tejto legislatívy zakázala zhruba 30 skupín.

Domové razie u opozičných politikov

Skorší zákon zase ukladá mimovládnym skupinám financovaným zo zahraničia, ktorých aktivity by sa dali opísať aj ako politické, registrovať sa ako „zahraniční agenti“.

Úrady spomenuté zákony opisujú ako reakciu na údajné úsilie Západu oslabiť Rusko, podľa kritikov je to však súčasť snáh Kremľa o potlačenie disentu.

V utorok tiež polícia vykonala raziu vo vidieckom dome opozičného politika Dmitrija Gudkova, bývalého poslanca, ktorý sa uchádza o kandidatúru do parlamentu. Prehliadky vykonali aj v domoch jeho dvoch spolupracovníkov.

Viac k témam: väzenie, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi pokračujú v represiách proti opozícii, Pivovarova poslali do väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.