Rozsiahle požiare vyhnali v USA z domovov už vyše pol milióna ľudí, zahynul aj 12-ročný chlapec (foto)

Správy Svet

11.9.2020 (Webnoviny.sk) – Pred smrtiacimi lesnými požiarmi na americkom pacifickom severozápade už v štáte Oregon ušlo vyše pol milióna ľudí, informujú úrady podľa spravodajského portálu BBC.

Podľa guvernérky Kate Brown zatiaľ nie je jasné, koľko obetí si požiare vyžiadali, no potvrdené sú najmenej štyri. Medzi obeťami sú aj 12-ročný chlapec so starou mamou, ktorí prišli o život neďaleko mesta Lyons.

Najhoršie znečistenie na svete

Desiatky požiarov v Oregone, z ktorých minimálne jeden má pravdepodobne na svedomí podpaľač, pomáha šíriť nezvyčajne horúci a suchý vietor.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Mohutné lesné požiare v USA

Oheň si tiež vyžiadal najväčšiu evakuáciu predmestí Portlandu, pričom podľa novín Portland Tribune bolo vo štvrtok znečistenie v meste najhoršie na svete, keď prekonalo aj Jakartu, Dillí a Láhaur.

Plamene zničili celé mestá

Dvanásť západných štátov USA v súčasnosti sužuje vyše 100 lesných požiarov. Najhoršie sú na tom okrem Oregonu aj Kalifornia a Washington, pričom v niekoľkých prípadoch plamene zničili celé mestá. V Kalifornii tiež hlásia najmenej desať mŕtvych, pričom ďalších 16 ľudí je ešte nezvestných.

Národné medziagentúrne požiarne centrum informuje, že plamene zatiaľ zničili zhruba 1,8 milióna hektárov pôdy.

Viac k témam: evakuácia, hasiči, lesný požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozsiahle požiare vyhnali v USA z domovov už vyše pol milióna ľudí, zahynul aj 12-ročný chlapec (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.