Rómovia sú integrálnou súčasťou spoločnosti a ich kultúra je pre Slovensko obohatením

Slovensko Správy

8.4.2021 (Webnoviny.sk) – Medzinárodný deň Rómov je príležitosťou pripomenúť si, že Rómovia sú integrálnou súčasťou spoločnosti. Uviedol to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky s tým, že sám sa zo svojej pozície snaží vytvárať podmienky pre sociálnu inklúziu aj pre zachovanie etnickej identity, rozvoj jazyka či kultúrnych hodnôt Rómov. Informoval o tom vedúci sekretariátu Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Zoltán Kovács.

Ako ďalej Bukovszky priblížil, od apríla 2020 zabezpečili napríklad na stránke korona.gov.sk aktuálne informácie v rómskom jazyku. Pripravili tiež letáky či krátke videá v rómskom jazyku ku sčítaniu obyvateľstva a pokračovali aj prekladmi zákonov. „Smelo môžem vyhlásiť, že pre zviditeľnenie rómskeho jazyka bol minulý rok dôležitým medzníkom,“ zdôraznil.

Potenciál pre budovanie lepšieho štátu

Deň Rómov je príležitosťou na prezentovanie ich kultúry a zároveň zviditeľňovanie ich významných osobností, myslí si štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR (MK SR) Zuzana Kumanová. Ako dodala, je presvedčená, že Rómovia a ich kultúra sú obohatením Slovenska a ich potenciál je príležitosťou na budovanie lepšieho štátu. Informoval o tom Michal Hajtol z Kancelárie štátnej tajomníčky MK SR.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a Kumanová sa pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov stretli prostredníctvom on-line konferencie so zástupcami Rómov žijúcich na Slovensku. Kumanová upozornila, že skoncovanie s marginalizáciou si vyžaduje ešte hlbšiu spoluprácu politických predstaviteľov až po miestnu úroveň, teda samosprávy a jednotlivých starostov a starostiek.

Stretnutie so známymi osobnosťami

Predstaviteľky ministerstva kultúry na štvrtkové stretnutie pozvali poslankyňu Národnej rady SR (NR SR) Jarmilu Vaňovú, poslancov Petra Polláka a Jána Heráka (všetci OĽaNO). Ďalej umeleckú kováčku Barboru Rácovú, režiséra Jozefa Banyáka, moderátora Jozefa Šiváka, speváka Richarda Šarköziho a herca Františka Baloga.

Medzinárodný deň Rómov každoročne 8. apríla pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín. Dátum odkazuje na 1. svetový kongres Rómov, ktorý sa konal od 8. do 12. apríla 1971 v anglickom Orpingtone neďaleko Londýna. Toto stretnutie bolo vyvrcholením dovtedajšieho úsilia Rómov o vyjadrenie svojej vzájomnosti na medzinárodnej úrovni a zároveň prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov.

Účastníci stretnutia vtedy požiadali svetovú verejnosť, aby akceptovala ich vlastné pomenovanie Róm/Rómovia a dohodli sa tiež na symboloch, ktoré by ich budú reprezentovať vo svete.

Viac k témam: Medzinárodný deň Rómov, rómovia, Úrad splnomocnenca vlády SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Rómovia sú integrálnou súčasťou spoločnosti a ich kultúra je pre Slovensko obohatením © SITA Všetky práva vyhradené.