Rokovania medzi Palestínou a Izraelom sú dôležité a Slovensko ich podporuje

Slovensko Správy

23.6.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensko podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) podporuje rokovania medzi Palestínou a Izraelom. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zhodnotil, že trvalý mier a udržateľné riešenie konfliktu je možné dosiahnuť len na základe rokovaní, ktoré rešpektujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, medzinárodné právo a ich výsledky musia byť prijateľné pre obe strany.

Zároveň dodal, že vítajú iniciatívy, ktoré prinesú výsledok v podobe dvoch štátov pre dva národy. Ako informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí Korčok dnes rokoval s palestínskym predsedom vlády Mohamedom Štajjem a ministrom zahraničných vecí a krajanov Rijádom al-Malkím.

Komunikačný odbor konštatoval, že návšteva potvrdila dôležitosť, ktorú Slovensko pripisuje vývoju na Blízkom východe a je odrazom záujmu o vyvážený prístup k blízkovýchodnému mierovému procesu, ako aj o politický dialóg a spoluprácu s Palestínou.

S Palestínou spolupracujeme vo viacerých oblastiach. Poskytujeme štipendiá pre mladých Palestínčanov študujúcich na slovenských univerzitách, spolupracujeme na úrovni samospráv, v kultúrnej oblasti aj vo vede. Túto spoluprácu chceme naďalej rozvíjať a prehlbovať,“ doplnil Korčok.

Minister zahraničných vecí na rokovaní tlmočil palestínskemu partnerovi rozhodnutie navýšiť humanitárny príspevok SR do Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Témou rozhovorov ich rozhovoru bol aj konflikt na Ukrajine a jeho možné dopady na dianie v regióne Blízkeho východu.

Viac k témam: Konflikt, Pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Rokovania medzi Palestínou a Izraelom sú dôležité a Slovensko ich podporuje © SITA Všetky práva vyhradené.