Putin a Zelenskyj sa dohodli na uplatnení prímeria na východnej Ukrajine, vymenia si aj zajatcov

Správy Svet

10.12.2019 (Webnoviny.sk) – Prezidenti Ruska a Ukrajiny sa zhodli na uplatnení „úplného a komplexného prímeria“ na východnej Ukrajine do konca roka 2019. Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok na rokovaniach o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny v Paríži, ktoré sprostredkovali Nemecko a Francúzsko, dohodli, že si ich krajiny do konca roka vymenia všetky „osoby zadržané v súvislosti s konfliktom„. Zároveň sa zaviazali, že z regiónov na Ukrajine stiahnu do konca marca 2020 vojenské sily. Ktoré oblasti mysleli, však nešpecifikovali.

Žiadal zmenu v ústave

Putin a Zelenskyj sa však ani v pondelok nedohodli na ďalších dôležitých otázkach, ako stiahnutie Ruskom podporovaných jednotiek a regionálne voľby v separatistami kontrolovaných oblastiach.

Ruský prezident tiež požadoval zmenu v ukrajinskej ústave, na základe ktorej by región Donbas získal špeciálny štatus, a amnestiu pre ľudí, ktorí sa zúčastnili na obsadení ukrajinského územia.

Ako však povedal Zelenskyj novinárom po stretnutí, Ukrajina nebude robiť žiadne územné ústupky výmenou za mier.

Dodávky ruského plynu

Putin na konferencii rokovania označil za „dôležitý krok“ smerom k deeskalácii päťročnej vojny medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktorá si vyžiadala už viac než 13-tisíc ľudských životov.

Zelenskyj okrem iného uviedol, že „odblokovali“ spornú otázku dodávok ruského plynu cez plynovody vedúce cez Ukrajinu a pracujú v tejto súvislosti na dohode.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý rokovania hostil spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, skonštatoval, že počas nich síce „nenašli zázračné riešenie, ale pokročili sme k nemu„.

Viac k témam: ruský prezident, ukrajinský prezident, východná Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin a Zelenskyj sa dohodli na uplatnení prímeria na východnej Ukrajine, vymenia si aj zajatcov © SITA Všetky práva vyhradené.