Pustia v Česku neočkovaných ľudí do reštaurácií? Najvyšší správny súd rozhodol

Správy Svet

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Český Najvyšší správny súd zrušil časť mimoriadneho opatrenia ministerstva zdravotníctva, ktoré umožňovalo vstup do reštaurácií a ďalších prevádzok len ľuďom s potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo o jeho prekonaní.

Viac o téme: Koronavírus

Do reštaurácií, tanečných klubov, krčiem, barov a ďalších podnikov podľa súdu nemôžu vstupovať chorí ľudia, ale zákaz pre neočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie neprekonali, nemá podporu v zákone. Povinnosť preukazovať sa potvrdením o platnom očkovaní alebo prekonaní COVID-19 je tak podľa súdu nezákonná.

„Cieľom opatrenia nemôže byť, aby štát nútil ľudí do očkovania, ktoré je dobrovoľné,“ cituje spravodajský portál TN.cz sudcu Petra Mikeša.

Opatrenie však ešte zostáva v platnosti a rozhodnutie začne byť účinné až o sedem dní. Súd dal totiž ministerstvu zdravotníctva čas na nápravu. Ak rezort do budúcej stredy nezareaguje, tak by do reštaurácií a ďalších prevádzok mohli chodiť aj ľudia bez očkovania a potvrdenia o prekonaní ochorenia.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Česku, Pandemické opatrenia, Reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pustia v Česku neočkovaných ľudí do reštaurácií? Najvyšší správny súd rozhodol © SITA Všetky práva vyhradené.