Protesty v Bielorusku sú podnecované zo zahraničia, tvrdí šéf ruskej špionážnej služby

Správy Svet

22.10.2020 (Webnoviny.sk) – Šéf ruskej zahraničnej špionážnej služby počas štvrtkovej návštevy Minska vyhlásil, že vyše dva mesiace trvajúce masové demonštrácie v Bielorusku, ktoré sa začali po prezidentských voľbách začiatkom augusta, sú podnecované spoza hraníc.

Voľby považované za podvod

„Vidíme snahu pokúsiť sa zmeniť existujúci poriadok a existujúci politický systém protiústavnými prostriedkami. Vonkajší vplyv je úplne zreteľný,“ povedal Sergej Naryškin po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Ľudia v Bielorusku protestujú od 9. augusta, keď v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov opäť triumfoval spomenutý Lukašenko, čo však mnohí považujú za podvod.

Na stranu nespokojných Bielorusov sa pritom postavili aj Európska únia a Spojené štáty americké.

Cichanovskej ultimátum

Autoritatívny bieloruský líder, ktorý v krajine vládne od roku 1994, už dávnejšie demonštrantov nazval „bábkami Západu“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Lukašenkova vyzývateľka Svetlana Cichanovská, ktorá krátko po voľbách musela utiecť do exilu v Litve, pred niekoľkými dňami predložila prezidentovi ultimátum.

Pokiaľ do 25. októbra neodstúpi z funkcie, vyzve bieloruský ľud na celoštátny štrajk.

Viac k témam: protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Protesty v Bielorusku sú podnecované zo zahraničia, tvrdí šéf ruskej špionážnej služby © SITA Všetky práva vyhradené.