Prokurátor začal trestné stíhanie v súvislosti s pandémiou COVID-19. Zomierali ľudia zbytočne?

Slovensko Správy

6.3.2023 (SITA.sk) – V súvislosti s podozrením, že pri manažmente pandémie COVID-19 v období rokov 2020 až 2022 boli použité nesprávne postupy a rozhodnutia verejných činiteľov, nebolo k dnešnému dňu vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe.

Procesné úkony

Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová s tým, že vo veci sú vykonávané procesné úkony.

„Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie, aby neboli zmarené alebo sťažené objasnenia a vyšetrenia veci,“ povedala Drobová.

Trestné stíhanie

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR začal 20. januára tohto roku trestné stíhanie vo veci trestných činov marenia úlohy verejným činiteľom a všeobecného ohrozenia pre podozrenie, že pri manažmente pandémie COVID-19 v období rokov 2020 až 2022 boli použité nesprávne postupy.

Ako aj rozhodnutia a prijímané či opomenuté prijatia opatrení zo strany verejných činiteľov v rámci výkonu ich právomocí. To malo mať za následok neodôvodnene zvýšenú úmrtnosť, ktorej u najmenej 21 000 osôb bolo možné zabrániť.

Viac k témam: pandémia Covid-19
Zdroj: SITA.sk – Prokurátor začal trestné stíhanie v súvislosti s pandémiou COVID-19. Zomierali ľudia zbytočne? © SITA Všetky práva vyhradené.