Príliš rýchle uvoľňovanie opatrení môže viesť k prudkému nárastu nových prípadov koronavírusu, varuje EÚ

Správy Svet

15.4.2020 (Webnoviny.sk) – Európska únia, ktorá podľa mnohých analytikov po nástupe koronavírusu do veľkej miery „vyprázdnila pozície“ a rozhodovanie si zobrali do vlastných rúk jednotlivé členské krajiny, sa snaží vrátiť do hry.

Európska komisia by mala v stredu predstaviť takzvanú cestovnú mapu pre postupné uvoľňovanie opatrení, ktoré jednotlivé krajiny zaviedli v rámci boja proti šíreniu koronavírusu.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa agentúry The Associated Press (AP), ktorá má k dispozícii návrh tohto materiálu, v ňom EÚ varuje pred príliš unáhleným uvoľňovaním opatrení. To bude podľa komisie „nezadržateľne viesť k príslušnému nárastu nových prípadov“ nákazy koronavírusom.

Brusel sa podľa AP obáva negatívnych následkov pokračovania stavu, v ktorom jednotlivé krajiny prijímajú iné rozhodnutia ako ich susedia, často bez akejkoľvek vzájomnej koordinácie, čo určite neprospieva boju proti šíreniu koronavírusu.

V návrhu cestovnej mapy komisia uvádza, že k uvoľňovaniu jednotlivých prijatých opatrení by malo dochádzať len veľmi postupne, a to až po tom, ako v danej krajine už istý čas kontinuálne klesá počet potvrdených prípadov, a tiež len za predpokladu, že nemocnice v tejto krajine sú pripravené na prípadné opätovné zvýšenie počtu pacientov.

Navyše, medzi uvoľňovaním jednotlivých opatrení by podľa komisie mala byť vždy prestávka v trvaní ideálne až jedného mesiaca, keďže efekt uvoľnenia týchto opatrení sa dá posudzovať len v rámci určitého času.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Príliš rýchle uvoľňovanie opatrení môže viesť k prudkému nárastu nových prípadov koronavírusu, varuje EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.