Prigožin pohrozil stiahnutím Wagnerovcov z Bachmutu, ak sa situácia okamžite nezlepší

Správy Svet

5.5.2023 (SITA.sk) – Mecenáš ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pohrozil, že v stredu 10. mája stiahne svojich žoldnierov z bojov o ukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti. Ako referuje spravodajský web BBC, dôvodom je spor s ruským ministerstvom obrany o dodávky munície.

Žiadal ďalšie zásoby munície

Prigožin uviedol, že jeho sily súhlasili so zotrvaním v Bachmute do 10. mája, aby Rusko mohlo osláviť utorkové oslavy Dňa víťazstva. Následne podľa neho odovzdajú pozície príslušníkom ruskej armády a stiahnu sa do logistických centier.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, čo na sociálnej sieti zverejnil video, ako kráča medzi telami mŕtvych bojovníkov a žiada od predstaviteľov ruskej obrany ďalšie zásoby.

„Šojgu! Gerasimov! Kde je tá munícia? Prišli sem ako dobrovoľníci a zomreli pre vás, aby ste sa mohli kŕmiť vo svojich mahagónových kanceláriách,“ vyhlásil Prigožin.

Boje sa ťahajú mesiace

Rusko sa dlhodobo snaží dobyť Bachmut, napriek jeho pochybnej strategickej hodnote. Boje oň sa ťahajú mesiace a predpokladá sa, že si vyžiadali tisíce obetí. Ukrajinské ozbrojené sily sa rozhodli brániť mesto za každú cenu v zjavnom pokuse sústrediť ruské vojenské zdroje na jedno miesto s relatívne malým významom.

Prigožin pred niekoľkými dňami viackrát tvrdil, že Wagnerovci budú pokračovať v bojoch o Bachmut, ale ak sa situácia okamžite nezlepší, budú sa musieť „organizovaným spôsobom stiahnuť alebo zostať a zomrieť“.

Rozkol medzi nimi a ruskou armádou

Prigožinove vyhlásenia čoraz viac naznačovali rozkol medzi Wagnerovcami a ruskou armádou. Tá podľa Prigožina nedodala Wagnerovcom na Ukrajine muníciu, ktorá pritom údajne bola k dispozícii v armádnych skladoch. Prigožin minulý týždeň dokonca vyhlásil, že Wagnerova skupina by v krátkom čase mohla prestať existovať, pretože jej chýbajú bojovníci a munícia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vo februári sa Prigožin posťažoval na to, že niektoré straty vo Wagnerovej skupine nastali preto, že jej ruská armáda nedodala potrebnú muníciu. Povedal tiež, že ho odpojili od špeciálnej komunikácie, v dôsledku čoho si nemôže pýtať muníciu pre svojich bojovníkov.

„Prigožinovo pohrozenie stiahnutím sa z Bachmutu môže naznačovať, že sa obáva, že ruské pozície v tyle Bachmutu sú zraniteľné voči protiútokom,“ uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Líder Wagnerovej skupiny nedávno vyzval ruské úrady, aby vyhlásili takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“ za ukončenú a sústredili sa na upevnenie kontroly na okupovaných územiach Ukrajiny.

V sobotňajšom rozhovore s prokremeľským vojenským blogerom poznamenal, že ukrajinská protiofenzíva by sa mohla začať do 15. mája, ale ruská armáda sa podľa jeho názoru príliš neponáhľa s prípravami na odrazenie útokov.

Viac k témam: Bachmut, Munícia, rusko-ukrajinský konflikt, Vagnerovci, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Prigožin pohrozil stiahnutím Wagnerovcov z Bachmutu, ak sa situácia okamžite nezlepší © SITA Všetky práva vyhradené.