Priemerná dĺžka života mužov klesla pre pandémiu koronavírusu o viac ako štyri roky

Správy Svet

12.9.2021 (Webnoviny.sk) – Priemerná dĺžka života mužov v niektorých talianskych provinciách, ktoré najviac zasiahla pandémia koronavírusu, klesla o viac ako štyri roky. Informoval o tom v pondelok taliansky štatistický úrad ISTAT. V rámci celého Talianska sa priemerná dĺžka života ľudí narodených v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 znížila o 1,2 roka.

„V roku 2020 šírenie pandémie COVID-19 a z toho vyplývajúci prudký nárast rizika úmrtia prerušili zvyšovanie dĺžky života, ktoré bolo trendom až do roku 2019,“ uviedol ISTAT. Po Ázii zasiahla pandémia ako prvé severné Taliansko, kde vysoký počet potvrdených úmrtí na ochorenie COVID-19 zaznamenali už v prvej jarnej vlne.

Viac o téme: Koronavírus

V severných provinciách Bergamo, Cremona a Lodi sa stredná dĺžka života mužov znížila približne o 4,3 až 4,5 roka. U žien v týchto provinciách sa skrátenie strednej dĺžky života pohybovalo v rozpätí 3,2 až 2,9 roka.

Pre dieťa narodené v roku 2020 dosahuje stredná dĺžka života mužov v celom Taliansku 79,7 roka, v prípade žien je to 84,4 roka, informoval ISTAT.

Viac k témam: dĺžka života, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Priemerná dĺžka života mužov klesla pre pandémiu koronavírusu o viac ako štyri roky © SITA Všetky práva vyhradené.